Hitre povezave

2. april Mednarodni dan knjig za otroke - KVIZ

 

IBBY (Mednarodna zveza za mladinsko književnost) je proglasil 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, za Mednarodni dan knjig za otroke. Več o tem si lahko preberete na spletni strani Slovenske sekcije IBBY: www.Ibby.si.

Vsako leto ena država članica pripravi poslanico, ki obide cel svet. V letu 2020 jo je pripravila slovenska sekcija IBBY z naslovom LAKOTA PO BESEDAH, avtorja Petra Svetine, ilustracijo pa je pripravil Damijan Stepančič. Oba sta tudi nominirana za Andersenovo nagrado.

1. Učenci  od 1.-3. razreda ustvarite ilustracijo, kratek strip ali pesem po Andersenovi pravljici. Izdelek pošljite na e-mail naslova: sabina.kirm@gmail.com ali petraovcar@gmail.comLahko pa s pomočjo staršev poskusite rešit kviz na https://www.1ka.si/a/265368 .

 

2. Učenci od 4. - 9. razreda rešite kviz o Andersenu: https://www.1ka.si/a/265368

 

O ANDERSENU

Hans Christian se je rodil 2. aprila 1805 v danskem otoškem mestu Odense. Zanimivo je, da v šolo ni rad hodil, raje se je zabaval z lutkami, s katerimi je uprizarjal prave predstave na vrtu pred hišo. Napisal številne gledališke igre in librete, potopise, pesmi, krajša in daljša prozna dela, kar tri življenjepise o sebi in vsaj kot pesnik je še vedno zelo cenjen v svoji domovini, toda tisto, kar zares šteje, so njegove pravljice. Napisal jih je 168 in v svetu knjig za otroke so povzročile pravo revolucijo. Več o njegovem življenju in pravljicah lahko izveste na povezavi: www.pravljice.org.

Oglejte si tudi nekaj čudovitih Andersenovih risank na spodnjih povezavah.

Risanka: Svinjski pastir (H. C. Andersen)

Risanka: Vžigalnik (H. C. Andersen)

Risanka: Zaročenca (H. C. Andersen)

Risanka: Palčica (H. C. Andersen)

Risanka: Jelka (H. C. Andersen)

Risanka: Cvetlice male Ide (H. C. Andersen)

Risanka: Spanček Zaspanček (H. C. Andersen)

Risanka: Sopotnik (H. C. Andersen)

Risanka – Stara cestna svetilka (H. C. Andersen)

Risanka: Snežna kraljica (H. C. Andersen)

 

Veliko užitkov ob prebiranju knjig in pri ogledu risank vam želiva!

Knjižničarki

 

2. april Mednarodni dan knjig za otroke - KVIZ