Skoči na glavno vsebino

Opereta Žabji kralj

Učenci 2. in 3. razredov smo si v torek, 21. 9. 2021, v šoli ogledali opereto Žabji kralj, v izvedbi Klemna Torkarja in Eve Černe.

Žabji kralj (včasih tudi Žabji princ) je po vrsti prva izmed pravljic v prvi izdaji zbirke bratov Grimm. Pripoveduje o princesi, ki se je rada žogala z zlato žogo, a ji je ta nekoč padla v tolmun. Pomoč ji je ponudil žabec in princeso vprašal, ali ga bo imela za prijatelja, če ji vrne žogo. Princesa je vse obljubila, a v trenutku, ko je spet imela žogo, besedo požrla… Ta klasična pravljica pripoveduje o pomenu dane besede o obvezi, ki jo imamo do drugih, pa čeprav se nam zdijo nepomembni, ali imamo do njih celo odpor, uči nas torej odgovornosti, tako za svoje besede, kot za dejanja.

Pravljica o ljubezni na drugi pogled kaže na nehvaležnost za udobje, ki nas obdaja. Kolikokrat spregledamo sočloveka, prijatelja, čistilko, hišnika? Je samoumevno, da nam nekdo z ljubeznijo pripravi zajtrk, kosilo in večerjo? Je lepota narave naključje? Je ljubezen nekaj, kar lahko kupimo?