Skoči na glavno vsebino

Prometni ZOO

Naši učenci, najprej drugošolci in nato še prvošolci, smo izkoristili lepo jesensko vreme in v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, podjetjem LPP in ZOO Ljubljana obiskali delavnice Prometni ZOO.

Med ogledom živali in sprehodom po živalskem vrtu smo se ustavljali na postajah in se učili o varnosti v prometu s pomočjo živali, njihovih lastnosti in navad. Pri zebrah smo ponovili, kako pravilno prečkamo cesto na prehodu za pešce, pri tigrih smo ugotovili, da njihove oči delujejo podobno kot odsevniki, ki nas varujejo na poti v prometu. Kamele so nas naučile pomena ščitnikov za kolena. Ste vedeli, da imajo kamele žuljevino – odebeljeno kožo na kolenih, ki jih varuje pred vročim puščavskim peskom? Pomembnost ščitnikov in čelade smo spoznali tudi s pomočjo želvjega oklepa. Opazovali pa smo tudi varovalno barvo pri močeradu, ki ga zaščiti pred plenilci. Tako kot nas zaščitijo svetle barve oblačil in seveda tudi rumene rutice, saj smo z njimi bolj vidni.

Dan je minil prijetno. Veliko smo videli in še več smo se naučili. O prometu, okolju in naravi. Ugotovili smo, da se lahko od živali naučimo ogromno. Narava je res velika učilnica. Mi moramo le malo postati in dobro opazovati.

Nadja Korelc