Skoči na glavno vsebino

KAKO SMO BARVALI Z RASTLINAMI

Mladi umetniki s Hrušice so pri neobveznem izbirnem predmetu Umetnost ustvarjali malo drugače. V sklopu projekta Šolski ekovrtovi so sodelovali na natečaju »Pobarvajmo z rastlinami«.

Pripravili so naravna barvila iz zlate rozge, rdeče in rumene čebule, na šolskem vrtičku so nabrali koprive in navadno travo. Zelišča v šolski zeliščni gredi so bila žal še premajhna za tovrstno ustvarjanje. Skuhali so tudi močno kavo (poleg ustvarjanja nam je služila še kot prijetna aromaterapija 😉) in kupljeno rdeče zelje. Vsako rastlino so posebej skuhali, nato so jo precedili. V dobljeno barvilo so dodali slikarski medij in klinčke ter eterično olje zelenke za daljšo obstojnost.

Učenci so se zabavali s prelivanjem različnih barv, tudi s pihankami so dosegli zanimive učinke. Ugotovili so, da je večina nastalih izdelkov v nežnih tonih, zato so se poigrali še z detajli, narisanimi s palčko s tušem, ki so abstraktnim akvarelom dodali nekaj več stvarnosti.

Za več raziskovanja nam je zmanjkalo časa, je pa tovrstno ustvarjanje v mladih glavah prižgal kakšno lučko ali dve, da bodo znali rastline okrog sebe pogledati še s kakšne druge, manj običajne plati. Boste poskusili tudi vi?

Mentorica Diana Šercer Stojanović, prof. likovne umetnosti