Generalna skupščina Združenih narodov je s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.
Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna sila in kapital. Poleg tega se z odlaganjem izgubljene in odpadne hrane na odlagališčih ustvarjajo emisije toplogrednih plinov, ki prispevajo k podnebnim spremembam. Izgube hrane in odpadna hrana lahko tudi negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.
Zato se vsak dan potrudimo in ne zavrzimo hrane ter raje poskrbimo, da naše telo dobi vse pomembne hranilne snovi za rast in delovanje s tem ko pojemo malico in kosilo, ki jo za nas pripravijo naš kuhar in kuharice.