Hitre povezave

5.c v knjižnici

V četrtek, 3. decembra, smo imeli uro slovenščine v knjižnici. Ta dan je učiteljica izbrala, ker je bil rojstni dan pesnika Franceta Prešerna.
Knjižničarka Sabina nas je lepo sprejela. Posedla nas je na stole, ki so bili že pripravljeni. Bili smo radovedni, saj nismo vedeli, kaj nam bo povedala. Na mizo je položila cel kup knjig slovenskih pisateljev in pesnikov in dramatikov, ki so se rodili ali umrli meseca decembra. Pripravila je tudi liste s podatki o izbranih avtorjih. Iz vsake knjige nam je prebrala odlomek ali pesem. Tako smo spoznali Sebastijana Krelja, Ivana Cankarja, Frana Detelo, Frana Milčinskega, Antona Tomaža Linharta, Sašo  Vegri, Nežo Maurer in Nika Grafenauerja.
Ivana Cankarja smo spoznali ob njegovi črtici Pehar suhih hrušk iz knjige Moje življenje. Zgodba je bila zelo napeta, ker je pisatelj opisoval, kako sta s sestro Lino kradla suhe hruške, ki jih je mama hranila za praznike. Ob tem smo si tudi zapomnili kaj je črtica.
    Vsi smo se smejali, ko je prebrala odlomek in Linhartove igre Županova Micka, ker je napisana v starejši slovenščini in nekaterih besed sploh nismo razumeli. So pa zanimivo zvenele. Nekaj časa pa smo namenili tudi Francetu Prešernu in njegovi Turjaški Rozamundi.
    Vsem so bile predstavljene knjige zelo všeč. Z veseljem smo si nekatere pred odhodom izposodili. Ura v knjižnici je bila res zanimiva.

Aljaž Čad, 5.c