Hitre povezave

Izlet v Piran

                      IZLET V PIRAN

V soboto, 28. septembra 2013, smo se učenci izbirnih predmetov likovno snovanje in literarni klub odpravili v starodavno obmorsko mesto Piran. Z nami sta bila učitelja Skender Bajrović in Petra Shrestha.

Po kratki vožnji z minibusom smo prispeli v Piran. Takoj ko smo izstopili iz avtobusa, smo začutili spremembo temperature in vremena.  Pričakal nas je lep sončen dan. Šli smo na Tartinijev trg, kjer smo imeli odmor za malico.

Po malici smo šli na kratek ogled mesta. Sprehodili smo se mimo ozkih ulic do trga Prvega maja, se povzpeli do cerkve svetega Jurija in občudovali modrino morja.

Ko smo podoživeli Piranski duh in dobili umetniški vtis za slikanje, nam je učitelj razdelil oglje in risalne liste, potem pa smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je risala in pisala ob morju, druga skupina pa smo risali ob znameniti Benečanki. Ker smo sedeli na precej vidnem mestu, nas je ogovarjalo veliko mimoidočih domačinov, turisti pa so nas fotografirali. Po kakšni uri ali dveh, ko smo vsi končali z risanjem, smo šli na ogled Mestne galerije sodobne umetnosti. Pred galerijo je bronast kip znanega akademskega kiparja Jakova Brdarja. Njegove kipe najdemo tudi na Mesarskem mostu v Ljubljani. V galeriji lahko občudujemo večino slik z motivom Pirana. Po ogledu smo šli na pico, potem pa naprej na ogled forma vive v Seči pri Portorožu.  Forma viva Portorož je zbirka 130 sodobnih kamnitih skulptur na prostem. Forma pomeni »oblika« in viva »živa« (živa oblika), v Sloveniji pa imamo še 3 druge forma vive; v Mariboru, Kostanjevici na Krki in Ravnah na Koroškem. Za forma vivo v Sloveniji je značilno, da se je v vseh štirih uporabljal avtohton material (v Kostanjevici hrastov les, v Seči istrski kamen, na Ravnah železo in v Mariboru beton). Sedli smo v avtobus in se odpravili še na kratek ogled starih bark. Kmalu je bil čas za odhod in počasi smo se odpravili nazaj proti deževni Ljubljani.

Bil je lep in poučen izlet, ki se ga bomo še dolgo spominjali.

                                                                                                            Ana Tasič, 9. b

Izlet v Piran
Izlet v Piran
Izlet v Piran