Hitre povezave

Strokovna ekskurzija v Hallein in v Salzburg

Strokovna ekskurzija v Hallein in v Salzburg z izbirnimi predmeti turistična vzgoja, nemščina, poskusi v kemiji in organizmi v naravi in umetnem okolju.

V soboto 5. 12. 2009 smo se odpravili z avtobusom ob 6.00 zjutraj na strokovno ekskurzijo.   Vozili smo se mimo Kranja in skozi predor Karavanke.  Vožnjo smo nadaljevali po Turski avtocesti z vmesnimi postanki do Hallein-a. V Bad Durnberg-u smo si ogledali znameniti rudnik soli. Oblekli smo se v rudarska oblačila, se v jamo peljali z vlakcem in se nato med posameznimi jaški in rovi spuščali po lesenih dričah. Z ladjico smo se peljali po slanem jezeru in občudovali kristale. V rudniku sta nas obiskala Miklavž in Parkelj ter nas obdarovala. Pred rudnikom soli je muzej na prostem, kjer smo si ogledali Keltsko vas. Po ogledu smo se odpeljali v središče Salzburga, kjer smo si ogledali mestnih znamenitosti: katedralo, stolnični trg, rezidenčni trg, stari trg, mestna hišo, Mozartovo rojstno hišo (del skupine si jo je tudi ogledal, drugi del skupine pa je obiskal Haus der Natur), festivalno dvorano, opatijo Sv. Petra.
Mesto Salzburg je v predbožičnem času se posebno praznično okrašeno s tisočimi lučkami. Posebno lepe so tudi bogato obložene stojnice, kjer so učenci lahko kupovali spominke in okraske.  V Ljubljano smo se vrnili ob 21.00 uri zadovoljni in veseli. Pohvala gre učenkam in učencem za dosledno upoštevanje navodil (da se ne bi v gneči izgubili),  turistični vodički Andreji (za odlično vodenje in kviz z nagradami) ter šoferju za varen prevoz. V galeriji slik si lahko ogledate utrinke z naše ekskurzije.

Mentorica Elvira Sušec