Hitre povezave

Ornitološka delavnica za nadarjene učence

VODNE PTICE OB LJUBLJANICI so bile tema druge ornitološke delavnice za nadarjene učence. Izvedena je bila v soboto 15. januarja 2011. Sprehoda ob Ljubljanici med Sotočjem in Fužinami se je udeležilo enajst učenk in učencev od  5. do 7. razreda.
Na reki Ljubljanici v naši bližini lahko vse leto opazujemo različne vrste vodnih ptic. V zimskem času pa lahko opazimo tudi različne vrste rac, ki tu le prezimujejo. Na sprehodu smo skušali opaziti in prepoznati čim več vodnih ptic ter jih tudi prešteti. Pri tem nam je pomagala tudi članica DOPPS-a, ki se nam je pridružila. Z zbranimi podatki smo sodelovali v najbolj množični akciji štetja ptic, ki je prav 15. in 16. januarja potekala po vsej Slovenji in po svetu. Tokrat smo poleg rac mlakaric in labodov videli veliko rečnih galebov, precej lisk in zelenonoge tukalice. Najbolj pa nas je presenetila manjša jata velikih žagarjev in dolgorepa raca, ki prezimujejo na Ljubljanici.
Ob koncu opazovanja smo primerjali zbrane podatke in se pogovorili o tem, zakaj so taka štetja sploh potrebna in kaj iz podatkov, ki jih zbirajo več let, lahko razberemo. Med opazovanjem smo poskušali narediti lepe fotografske posnetke, ki bodo kasneje razstavljeni v šoli. Fotogrefije pa si lahko pogledate v galeriji.

Mentorica: Marjanca Agrež