Hitre povezave

Pešbus na PŠH 2019

V tednu mobilnosti smo na PŠ Hrušica »zagnali« Pešbus. Kaj sploh je Pešbus? To je organizirano spremstvo otrok po stalni poti in določenem urniku. Projekt spodbuja hojo, na krajše razdalje, do 2 km, kar dobro vpliva na zdravje, boljšo zbranost pri pouku, samostojnost otrok ter družbeno povezanost. Spremljevalci so starši, stari starši, po potrebi tudi učitelji. Dedek Peter in babi Vera nas nista samo spremljala, ampak sta poskrbela tudi za naše želodčke, saj smo se posladkali s piškoti in čokoladkami.

Po prijavah smo oblikovali štiri linije, dve iz Bizovika, eno s Hrušice in eno s Fužin ter postavili postajališča. Ponedeljkovo jutro smo vsi nestrpno čakali, da smo videli, kako se bo vse skupaj odvilo. Kljub megli je šlo vse kot po maslu. Sredi tedna nas ni ustavil niti dež, za nagrado pa smo teden zaključili s soncem in nalepko v vozovnici. Ko smo spraševale otroke, kako jim je bilo hoditi, ko je deževalo, smo hitro ugotovile, da imamo predsodke odrasli, ker so otroci s škornji na nogah in dežniki v rokah uživali, ko so vmes zabredli v kako lužo. Žanova mamica je naredila izvrsten » dežni plašč ». Tudi vse tri učiteljice smo se vsako jutro z veseljem podale na pot kljub zgodnji uri.

Čestitke vsem otrokom, kateri so se odpovedali »dostavi« v šolo. Veseli pa nas, da nekaj otrok nadaljuje v družbi sošolcev, sosede, staršev ali starih staršev s hojo v šolo. Pešbus bo zdaj »vozil« vsak petek do konca šolskega leta, rumena linija (s Fužin) pa je aktivna vsak dan.

 

Metka Cigale in Simona Ipavec Možek

 

Pešbus na PŠH  2019
Pešbus na PŠH  2019
Pešbus na PŠH  2019
Pešbus na PŠH  2019
Pešbus na PŠH  2019
Pešbus na PŠH  2019
Pešbus na PŠH  2019
Pešbus na PŠH  2019