Hitre povezave

Predstavitev Planinskega polja in zahvala 2018

Danes sta v našem 5. a razredu Nika in njena mami predstavili Planinsko polje.   Pridružili so se nam še 5.c in 5.b razred. Zelo veliko smo se naučili. Bilo je zelo zanimivo in poučno. Govorili sta  o kraških jamah, kraških poljih, rekah ponikalnicah, presihajočih jezerih, uvalah, vrtačah…..Vse to sta prikazali v sliki in besedi.
Leta 2014 pa je bila narava močnejša od nas ljudi. Nikina mama Mojca in Nika sta doživeli poplavo Planinskega polja, ki se zgodi na vsake 100 let. Pokazali sta fotografije iz tistega časa. Nekatere hiše so bile poplavljene vse do streh, ljudje so bili popolnoma nemočni. Polnili so vreče s peskom, da bi preprečili poplavo, vendar vreče niso nič pomagale, saj je bil nivo vode previsok.  Nivo vode pa je bil tako visok zato, ker ima Planinsko polje najnižjo nadmorsko višino in je zato vsa voda iz polj z višjo nadmorsko višino pritekla na Planinsko polje. Poleg poplave pa so imeli še dodatno naravno nesrečo, žled na drevesih. Zaradi teže ledu ni bilo drevesa, ki ne bi bil polomljen. Bilo je videti grozljivo. Mojca je rekla, da je takrat neprekinjeno deževalo tri tedne.
 Na koncu smo vsi trije razredi dobili od ga Mojce še čokoladne bananice in kviz, ki smo ga rešili ob koncu predstavitve. V kvizu so bili predstavljeni vsi pomembni pojmi  kraških pojavov.  Danes smo se res imeli lepo in uživali smo v tej prijetni predstavitvi.
Vsi peti razredi se ga Mojci Ambrož in njeni hčerki Niki iskreno zahvaljujemo.
Ljubljana, 8.3.2018                                                                       Napisala Ajna Redžić, 5.a