TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, TRETJI PETEK V NOVEMBRU
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo in številni drugi partnerji.
Projekt je nastal na pobudo slovenskih čebelarjev. Poleg medu, zelo pomembne sestavine naše prehrane, Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo še kruh, maslo, mleko in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja.
Pomembno je, da se zavedamo, da hrana ne zraste v trgovini.
Da je hrana, ki je pridelana in predelana čim bližje nas oziroma v Sloveniji boljša za nas, naše okolje in vsa živa bitja.
TEDEN SLOVESNKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V tednu od 13. 11. do 17. 11. 2023 obeležujemo teden slovenske hrane. Na šolskem jedilniku so tradicionalne jedi označene z zeleno.
V petek, 17. 11. 2023 je dan slovenske hrane in že 13. Tradicionalni slovenski zajtrk.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit.
Letos obeležujemo mednarodno leto prosa.
Tradicionalnem slovenskem zajtrku in spremljevalni dejavnosti bo namenjena 1. šolska ura.
Učencem bomo za zajtrk ponudili živila slovenskega porekla: bio črni kruh, bio maslo, bio mleko, med in jabolko.
V šoli bo pripravljena tudi razstava »od zrna do kruh«.