Hitre povezave

Zuvdija Hodžić – črnogorski pisatelj in akademik

Na povabilo učitelja Skenderja Bajrovića nas je 20. 12. 2013 na naši šoli obiskal priznani črnogorski pisatelj, literarni in likovni kritik, pesnik, risar in grafik Zuvdija Hodžić. V Ljubljano je pripotoval skupaj s priznanim črnogorskim pesnikom in pisateljem Mladenom Lomparjem, kjer sta se udeležila književnega srečanja slovenskih in črnogorskih pisateljev.

Hodžićeva priznana dela so: Gluhi zvonovi, Nekdo kliče, roman Gusinjsko leto in najbolj priznano delo Davidova zvezda, ki je bilo prevedeno v slovenski jezik leta 2010 in se nahaja skoraj v vseh slovenskih knjižnicah. Nekatera pisateljeva dela so del obvezne literature v osnovnih in srednjih šolah v Črni gori, prevedena pa so v mnoge evropske jezike.

Na naši šoli je bil v družbi priznanega črnogorskega gledališkega in filmskega igralca Džonija Hodžića. Najprej sta obiskala knjižnico s pohvalo o lepem kotičku in bogati literaturi, posebne pohvale pa sta namenila šolskemu časopisu Jakac. Zatem je sledilo srečanje z učenci 7. b razreda pri uri slovenščine pod vodstvom učiteljice Petre Shrestha. Pisatelj je najprej učencem predstavil sebe in svojo življenjsko pot, potem pa jim dal možnost, da so ga spraševali, kaj jih zanima. Kar tako mimogrede je tudi (v slovenščini!) recitiral Prešernovo pesem Nezakonska mati. Učence je seveda zanimalo mnogo stvari, med drugim na primer, ali pisatelj piše na roko ali uporablja računalnik, če lahko pove kakšno »lumparijo« iz svojih otroških let, kdaj je napisal prvo pesem … Zvedeli smo, da je pisatelj naklonjen staremu, zanesljivemu ročnemu pisanju na papir, kot otrok je rad »rabutal« slive, prva pesem pa je prišla izpod njegovega peresa v zgodnjih osnovnošolskih letih, pravzaprav je povedal, da piše, odkar pomni. Ker je gospod Hodžić pripovedoval v črnogorščini, smo bili deležni tudi izjemnega simultanega prevajanja učitelja Skenderja Bajrovića v slovenščino. Za konec je igralec Džoni Hodžić, pisateljev nečak, v črnogorščini recitiral pesem Tanja, ki jo je g. Hodžić napisal v času svoje prve zaljubljenosti. Učenci so bili polni vprašanj in prijetno druženje bi še dolgo trajalo, če nas ne bi pregnal konec učne ure, ki smo ga ovekovečili s skupno fotografijo.

Preden je pisatelj Zuvdija Hodžić zapustil našo šolo, je knjižnico podaril dve knjigi, roman Davidova zvezda in zbirko literarnih in likovnih kritik z naslovom To je to, ter štiri grafične odtise z motivi stare arhitekture za šolsko galerijo.

 

                                                                                        Pripravila

                                                                                        Skender Bajrović in Petra Shrestha

Zuvdija Hodžić – črnogorski pisatelj in akademik
Zuvdija Hodžić – črnogorski pisatelj in akademik