Hitre povezave

110 let od rojstva Kristine Brenk

Kristina Brenk je bila  slovenska pisateljicapesnicadramatičarkaprevajalka in urednica. Rodila se je  22. oktobra 1911 v Horjulu. Umrla pa 20. novembra 2009 v Ljubljani.

Kristina Brenk je bila prva urednica mladinske literature pri založbi Mladinska knjiga in ustanoviteljica revije Ciciban. Več kot dvajset let (1949 do 1973) je urejala knjižne zbirke za najmlajše. Bila je »mamaočka« zbirk Zlata ptica, Najdihojca, Cicibanova knjižnica, Velike slikanice, Mladi oder. Med njimi je tudi zbirka, v kateri še danes – po več kot petdesetih letih – izhajajo vedno novi naslovi. To je zbirka Čebelica, »zbirka majhnih knjig, ki pripovedujejo pravljice, sladke kot med«. Prva v tej zbirki je bila Rdeča kapica bratov Grimm z ilustracijami Marlenke Stupica, ki je izšla leta 1953.

Prevajala in urejala je slovenske in tuje pravljice ter pesmi, med drugim: Babica pripoveduje (slovenske ljudske pravljice), Mamka Bršljanka (svetovne ljudske pravljice), Lonček, kuhaj! (ljudske pravljice slovanskih narodov) in še danes zelo priljubljeno Piko Nogavičko pisateljice Astrid Lindgren.

Po njej se tudi imenuje nagrada za najboljšo izvirno slovensko slikanico. V letu 2020 je nagrado prejela knjiga Timboku, Timboku avtorja Petra Svetine in ilustratorja Igorja Šinkovca. 

V njen spomin sta Mestna knjižnica Ljubljana in Knjižnica Bežigrad pripravili različne bralnospodbujevalne akcije, s katerimi skušajo spodbujati in navdušiti otroke, mlade in družine za branje zimzelenih del Kristine Brenkove.

Pripravili so seznam 110 knjig, s katerimi nas je zaznamovala Kristina Brenk. Ta je dostopen na https://issuu.com/slovenska_sekcija_ibby/docs/kb

Kadar delimo besede drug z drugim,

glasovi postanejo glasba prihodnosti,

mir, prijateljstvo, radost. (K. Brenk)

 

Želim vam prijeten pobeg med napisane besede.

knjižničarki Sabina in Petra

110 let od rojstva Kristine Brenk