Skoči na glavno vsebino

Podarimo si prijatelja – podarimo si knjigo

Po dveh letih premora smo se zopet zbrali z učenci iz Prijedora (BIH). Veselje po ponovnem snidenju se je čutilo že pri pripravi in organizaciji dogodka. V sodelovanju z Društvom Slovencev Lipa smo letos gostovali 7 njihovih učencev, 3 spremljevalke in predsednico Društva Alenko Uduč. Društvo aktivno spodbuja učenje slovenskega jezika na svojem področju, zato je znanje pri nekaterih učencih že zelo dobro.

V času dvo-dnevnega obiska smo jim pripravili aktivnosti preko katerih so spoznali naravne in kulturne znamenitosti Slovenije.

Prvi dan po sprehodu do Fužinskega gradu, so se preko kamišibaja (papirnatega gledališča) srečali z življenjem in ustvarjanjem naše slikarke Ivane Kobilica. S kvizom o Sloveniji pa so spoznali pokrajine, njene geografske značilnosti, značilne slovenske jedi, literarne ustvarjalce, arhitekturne in narodne posebnosti naše dežele. Za zaključek dneva smo si z učenci v gospodinjski učilnici pripravili domače pice in spekli palačinke. Seveda brez predpriprave in pridnih rok naših kuharic ne bi šlo delo tako hitro od rok.

Drugi dan smo se z gosti pridružili učencem 7. razreda, ki so imeli organiziran obisk živalskega vrta. Gostujoči učenci so bili navdušeni nad živalmi, ki so jih lahko pobližje spoznali. Na delavnici so se rokovali z ježkom in gožem. S svojimi vragolijami in spretnostjo pa jih je očaral tudi morski lev. Nekateri izmed učencev so bili sploh prvič v živalskem vrtu, saj se njihov najbližji ZOO nahaja v Zagrebu. Po vrnitvi so se spoznali tudi s potekom pouka na naši šoli. Preizkusili so se v reševanju nalog iz matematike z uporabo interaktivne table.

Utrujeni in polni novih doživetij smo se za zaključek zbrali v knjižnici in svoje vtise povedali tudi v.d. ravnateljici Elviri Sušec. Z učenci smo se poslovili in si za naslednje leto obljubili, da naše druženje podaljšamo še za kakšen dan. Kot se za projekt spodobi smo stkali nova prijateljstva, večerne pravljične urice pa bo popestrila zgodba Zajčkova hišica Anje Štefan.

Skupna igra