Skoči na glavno vsebino

Podarimo si prijatelja – podarimo si knjigo

V ponedeljek 8. in torek 9. maja smo na šoli gostili učence, ki se v Društvu Slovencev Lipa Prijedor učijo slovenskega jezika. Cilj in namen projekta je, da poglabljajo svoje znanje slovenščine, spoznajo svoje možnosti za nadaljnje izobraževanje v Sloveniji in stkejo nove prijateljske vezi. V prvem dnevu smo jih popeljali po starem mestnem jedru Ljubljane. Učenci spremljevalci so jim predstavili glavne znamenitosti: Prešernov trg, Kongresni trg, Slovenska filharmonija, sedež Univerze v Ljubljani, NUK … Nato smo se peš odpravili na Ljubljanski grad, kjer smo si ogledali še razsežnosti mesta s ptičje perspektive.
Utrujeni in lačni smo se odpravili nazaj v šolo. Zavihali smo rokave in si sami pripravili pice in palačinke. Seveda brez pomoči pridnih kuharic, ki so nam vnaprej pripravile testo in maso, ne bi šlo. Vse je bilo tako dobro, da so si preostanke zaželeli še naslednji dan, ko smo se odpravili na izlet v Piran.
Po nočnem počitku v hotelu smo dogodivščine nadaljevali z izletom do našega obmorskega mesta Piran. Nekateri smo že na avtobusu čakali, kdaj se nam bo odprl razgled na brezmejno morje. Navdušenje nad tem prvim pogledom pri nekaterih ne pojenja že od otroških let. In res nas vse navda z velikim občutkom sreče in mogočnosti, ki jo premore le ta neskončna lesketajoča modrina. Ob prihodu v staro mestno jedro Pirana smo si privoščili malico in kavo. Naši učenci so gostom tudi tokrat predstavil glavne znamenitosti Pirana: Tartinijev trg, sodišče, Mestno hišo, Benečanko, cerkev Svetega Jurija in mestno obzidje, kamor smo se tufi povzpeli.
Sončno vreme, radost in veselje nas je spremljalo v starem mestnem jedru. Vsi smo uživali in se naužili morskega zraka in se z nepozabnimi spomni vrnili v Ljubljano. Na poti nazaj smo skupaj načrtovali aktivnosti za prihodnje srečanje in se že veselimo novih skupnih dogodivščin.
Zahvaljujemo se kuharicam za zelo okusno pripravljeno kosilo in večerjo ter vsem našim učencem spremljevalcem za pomoč in sodelovanje pri projektu.