Skoči na glavno vsebino

Povratni obisk v Prijedor

V okviru mednarodnega projekta Podarimo si prijatelja – podarimo si knjigo smo se v  ponedeljek, 9. oktobra 2023, odpravili v Prijedor na obisk k našim prijateljem iz Društva Slovencev Lipa. Predsednica Društva Alenka Uduč in Tanja Kamšak so nas pričakale in veselo sprejele. Po namestitvi v Hotel Prijedor smo se skupaj okrepčali z obilnim kosilom. Odpravili smo se na sprehod po mestu ter ogled muzeja družine Stojanović. Starša sta imela kar devet otrok. Eden izmed njih, Mladen Stojanović je bil mestni zdravnik, ki je rad pomagal vsem, ki so pomoč potrebovali. V muzeju hranijo kar nekaj njegovih osebnih reči iz ordinacije. Zaradi svoje dobrodelnosti in nesebičnosti je bil razglašen za narodnega heroja mesta Prijedor.

Učenci iz Društva so nas čakali pred športnim centrom in nas »izzvali« na igro kegljanja. Skupaj z učenci Mijo, Saro, Nemanjo in Markom iz Prijedora so se naši učenci dobro ujeli in se skozi igro tudi spoprijateljili. Tudi mentorice smo se spopadle z igro namiznega tenisa.

Po prijetni in sproščeni igri smo si odšli ogledat nove prostore Društva Slovencev Lipa, ki so jih pridobili  v novoletnem času. Lepo urejana knjižnica in prostor za učenje slovenščine, kar vabi po novih izzivih. Učenci in njihovi učitelji se v prostorih dobro počutijo in z veseljem obiskujejo pouk slovenščine.

Gostiteljici Alenka in Tanja so nas za večerjo pogostile s pico. Pred spanjem smo se odpravili še na večerni sprehod skozi mesto.

Naslednji dan so nas že čakale nove dogodivščine. Obiskali smo ranč Aris, kjer smo si lahko pobližje ogledali veliko zanimivih in eksotičnih živali. Učencem je bila najbolj všeč ježa konja in igrive opice. Učenci so stkali nova prijateljstva skozi igro na igralih in skupnim opazovanjem živali.

Želja po nakupovanju je bila vse večja, zato smo se odpravili še na bližnjo tržnico. V dobri družbi in pestrem dogajanju je čas hitro mineval. Za piko na I smo se odpravili še na porcijo znamenitih čevapčičev. Po kosilu pa nas je čakalo slovo od prijateljev in odhod proti domu.

Na poti proti Sloveniji smo se na Hrvaškem ustavili še v spominskem muzeju Jasenovac. Učenci so bili osupli  nad grozotami, ki so jih doživljali ljudje v tem taborišču med drugo svetovno vojno. Želimo si, da se kaj takega ne bi nikoli več zgodilo. Vendar se zavedamo dejstva, da se grozote vojne dogajajo tudi v današnjem času.

Zahvaljujemo se našim gostiteljem iz Prijedora za vso gostoljubje in dogodivščine ter se kmalu vidimo v Ljubljani.

Sodelujoči učenci: Sven Sokać, Jovan Ćolić, Lucija Mrak, Ema Bricelj Štoka in Žana Salkić

Mentorici: Sabina Kirm in Lili Pesek