Skoči na glavno vsebino

Zbiralna akcija starih baterij

Novo 12.feb 2024

Še zadnji, tretji teden zbiralne akcije starih baterij je pred nami. Zbrali smo jih že kar lepo količino. Tokrat so se najbolje odrezali v 2.a razredu, sledi pa jim 6.b. Bravo! Zbirali jih bomo še ta predpočitniški petek, ko jih lahko med 8:00 in 8:30 prinesete k stranskemu vhodu v kuhinjo. Da nam tik pred koncem ne bi zmanjkalo energije, je spodaj priložen rap, ki so ga oktobra 2019, v času nagradne zbiralne akcije »Prinesi stare baterije«, ki je potekala na celotnem področju Mestne občine Ljubljana, napisali učenci takratnega 5.a, Nik, Matic D. in David. Letos Zlatka sicer ne bo na našo šolo, smo pa z akcijo zagotovo pripomogli k večji ozaveščenosti na področju ustreznega in varnega odlaganja odsluženih baterij, predvsem pa smo se odgovorno obnašali do okolja. Hvala vsem.

RAP za stare baterije

Baterije so seveda kalorije

za telefone in mikrofone.

Zbiramo baterije

da Zlatko mel bo mal več energije.

Zberimo največ baterij

da Zlatkov koncert zažari.

Bodimo najboljši bodimo najbolj kul

ko pride Zlatko imejmo velik žur.

Hitro potrebujemo vse baterije

skočite v Tuš drogerije.

Tam vzemite rabljene baterije

da Zlatko ne bo brez energije!

5.februar 2024

Danes se je začel drugi teden zbiralne akcije starih, odsluženih baterij. Kar nekaj se jih je že nabralo, največ iz 2.a razreda. Bravo! Zbiramo jih vsak februarski petek, ko jih med 8:00 in 8:30 lahko prinesete k stranskemu vhodu v šolsko kuhinjo. Zelo pomembno je, da odsluženih baterij ne mečemo v navadne smeti, ampak jih odložimo v posebne zbiralnike. Odpadne prenosne baterije namreč vsebujejo težke kovine in druge nevarne snovi, ki so lahko ob nepravilnem ravnanju nevarne za ljudi in okolje. Onesnažijo namreč lahko tla in vodo s kovinami in kislinami, ki izhlapijo v zrak ob sežiganju, ali pa pronicajo iz odlagališč za trdne odpadke v tla in v podtalnico. Zato se potrudimo, zberimo čim več starih baterij in s tem varujmo okolje.

Danes se na naši šoli ponovno začenja tradicionalna zbiralna akcija starih baterij. Nekateri se še spomnite, da smo oktobra 2019 sodelovali v nagradni zbiralni akciji »Prinesi stare baterije« in med več kot tridesetimi sodelujočimi osnovnimi šolami iz Mestne občine Ljubljana zasedli odlično peto mesto. Letos smo se ponovno odločili, da akcijo na naši šoli ponovimo. Učenci lahko odslužene baterije vsak petek zjutraj med 8:00 in 8:30 prinesejo k stranskemu vhodu v kuhinjo. Na vrečah oziroma škatlah naj bo napisano, iz katerega razreda so. Prosim, da otroke opozorite, da si po rokovanju z baterijami temeljito umijejo roke z milom in vodo. Potrudimo se, zberimo čim več starih baterij in s tem varujmo okolje.

Šolska ekokoordinatorka