Skoči na glavno vsebino

ALBERTINA

V februarju smo štiri učiteljice obiskale šolo GTVS Bildungscampus Sonnwendviertel na Dunaju v okviru Erasmus+ projekta E.C.O. S.T.E.P.S., ki ga sofinancira Evropska Unija.

Kljub natempiranemu urniku znotraj Campusa smo si uspele utrgati trenutek in se pobožati s kulturnim utripom mesta. Žal večina galerij v mestu zapre svoja vrata ob 18. uri, ampak nam je vseeno uspelo ujeti trenutek zase znotraj muzeja ALBERTINA, ki je v samem centru mesta Dunaj. V njem je ena najobsežnejših in najsodobnejših grafičnih zbirk na svetu in poleg nje je muzej pred kratkim na stalno izposojo dobil dve pomembni zbirki impresionistične umetnosti in umetnosti zgodnjega 20 stoletja.

Razstava od Moneta do Picassa je pustila svoj vtis na vsaki izmed nas. Dela so skrbno izbrana in čas se v bližini največjih umetnikov impresionizma in post- impresionističnih umetnikov dobesedno ustavi.

Mesto samo ponuja neskončno možnosti, saj so v njem delali, živeli in pustili neizbrisen pečat nekateri največji umetniki tega sveta. Še kako živo je občutiti njihovo prisotnost še danes.

Leta 2015 je nekdo ob kulturnem prazniku v Delu zapisal, DA NAROD BREZ KULTURE NE MORE PREŽIVETI…

Zavedanje slednje pomenljive misli je žal v našem prostoru na nezavidljivi ravni, če sploh na kakšni…

Zapisala: Valentina Ovnič Ortar