Skoči na glavno vsebino

IZOBRAŽEVANJE V BARCELONI – 3. DAN

Sreda je bila obarvana z dejavnostmi izven štirih sten Teachers Academy. Skupaj z izvajalko programa Sonio in ostalimi udeleženkami smo se odpravile v hram moderne umetnosti v Barceloni. Museu Nacional d’Art de Catalunya je mogočna stavba, ki se razprostira na hribu Montjuic. Pogled z njega seže preko celega mesta vse do morja. In prav tukaj se je katalonska prestolnica kot mesto pravzaprav pričela naseljevati.

Dejavnosti današnjega dne so bile povezane z natančnim opazovanjem razstavljenih eksponatov v muzeju (Visual thinking strategies). Sonia nas je vodila skozi različne tehnike natančnega opazovanja, čustvenega odziva, sodelovanja v skupini, kreativnosti v govorjeni besedi, obrazni mimiki in telesni govorici.

Prijetno presenečeni sva bili nad tem, da je celotna ustanova prilagojena osebam s posebnimi potrebami (invalidne osebe, slepi in slabovidni). Najbolj se naju je dotaknila možnost, da lahko slepi na svoj način opazujejo slike (reliefni prikaz slike in njene dimenzije ter razlaga v brajici).

Kreativnost in inovacije na splošno, sploh pa kreativnost pri učiteljih in posledično otrocih, naj bi bila srčika vzgoje in izobraževanja, kateri veliko časa namenjamo tudi na tem izobraževanju. In ko sva naenkrat v galeriji moderne umetnosti pred sabo zagledali razstavljeno sliko z naslovom ‘Sveta kultura’ avtorice Angele Nebot in sva se ob njej ustavili kot pribiti, se je v naju pojavilo nič koliko vprašanj o bogati kulturi in vseh vej umetnosti Evrope nasploh, katerim sva priča tudi v Barceloni, in zakaj in kje se izgublja kultura, kreativnost in umetnost v srcih ljudi.

Nadja Korelc in Valentina Ovnič Ortar

Sveta kultura