Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija na avstrijsko Koroško

Učitelji izbirnih predmetov Turistična vzgoja, Nemščina in Življenje človeka na Zemlji smo organizirali strokovno ekskurzijo na avstrijsko Koroško. Dopoldne smo obiskali Minimundus, kjer je razstavljenih več kot 160 modelov najlepših svetovnih arhitekturnih mojstrovin v merilu 1:25. V 4-D kinu smo se z rikšo popeljali po kitajskem zidu.
Nato smo se odpeljali do Gospe Svete in vojvodskega prestola, ki ležita na Gosposvetskem polju, kjer so naši predniki oblikovali prvo samostojno državno skupnost Karantanijo in svoje kneze volili z edinstvenim običajem ustoličevanja na knežjem kamnu. V Gospe Sveti smo si na hitro ogledali gotsko cerkev Marijinega vnebovzetja, ki velja romarsko središče Koroške in najstarejšo cerkev, ki je bila zgrajena na »slovenskem« ozemlju. V cerkvi se nahaja grob z relikvijami sv. Modesta, karantanskega apostola, na obzidju in v okolici pa so razstavljeni reliefi rimskega Virunuma.
Vojvodski prestol iz 9. stoletja je kamniti prestol z dvema sedežema. Imel je pomembno vlogo v tretjem delu obreda ustoličevanja koroških vojvod, saj je na njem novi vojvoda potrdil fevde vazalom. S sedeža na hrbtni strani je delil fevde koroški palatinski grof. Slednji je imel hrbtno naslonjalo na zahodu, vojvoda pa na vzhodu. Sestavljen je iz kamnitih plošč, ki so bile izkopane iz bližnjih rimskih razvalin Virunuma.
Za konec smo se ustavili v Celovcu in se sprehodili po starem mestnem jedru mimo Starega trga in kužnega stebra Sv. Trojice, palčka z Vrbskega jezera, celovškega zmaja in kipa Marije Terezije na Novem trgu, vodnjaka Gesang do Benediktinskega trga s kipom Kamnitega ribiča.

Zapisala in fotografirala: Katarina Volčini Ratajc