Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane.
Največ odpadne hrane nastaja :
– gospodinjstvih (47 %)
– gostinstvo in strežba hrane s 37 %
– trgovina z živili z 9 %
– proizvodnja hrane s 7 %.
Ključni koraki za manj zavržene hrane so:
- da načrtujemo svoje obroke,
- kupujemo lokalno, trajnostno hrano,
- ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi.
Zbudimo svojo HRANOZAVEST ter s hrano ravnamo varčno.
![](https://os-bozidarjajakca.si/files/2024/04/Slika1-1.png)
![](https://os-bozidarjajakca.si/files/2024/04/Slika2-1.jpg)
![](https://os-bozidarjajakca.si/files/2024/04/Slika3-1.png)
![](https://os-bozidarjajakca.si/files/2024/04/FB_objava_DBZH_april2023-1024x599-2.png)