Skoči na glavno vsebino

Ponovno skupaj

Na OŠ Božidarja Jakca že trinajsto leto zapored izvajamo projekt Podarimo si prijatelja – podarimo si knjigo, v sodelovanju z Društvom Slovencev Lipa iz Prijedora, s katerim smo povezani od leta 2013. Projekt omogoča poglabljanje znanja slovenščine, seznanjanje s slovensko kulturo in ljudskim izročilom, raziskovanje možnosti za nadaljnje izobraževanje v Sloveniji ter vzpostavljanje novih prijateljskih vezi.

Kljub slabemu vremenu smo izkoristili dvodnevno druženje za raznolike aktivnosti. Na Fužinskem gradu nas je vodička Katarina seznanila z bogato zgodovino gradu, predstavila nam je fotografsko razstavo Janeza Korošina in nas skozi grajske zgodbe popeljala v pravljični svet.
V šolski gospodinjski učilnici smo se pripravili na snemanje kuharske oddaje, kjer smo skupaj z gostujočimi učenci iz Prijedora pripravljali tradicionalne slovenske jedi, kot so Belokranjska pogača, krompirjev golaž s piščancem in ocvrte miške. S pomočjo izkušenih mladih kuharic Bojane, Zore, Alje in Nine so skuhali zelo okusne jedi. Lepo je bilo opazovati, kako so učenci uživali v kuhanju in nato v jedeh, ki so jih pripravili.

Ob praznovanju Svetovnega dneva knjige smo obisk zaključili v šolski knjižnici, kjer smo razpravljali o pomenu knjig in branja ter spoštovanju avtorskih pravic. Po skupnem branju zgodbe so se učenci samostojno podali med knjižne police.

Naslednje jutro so se gostujoči učenci udeležili pouka, kjer so se seznanili z našimi izobraževalnimi metodami in sodelovali v različnih šolskih aktivnostih. Po malici smo organizirali športne igre v Squashlandu, kjer so se učenci preizkusili v squashu pod mentorstvom učitelja Damjana, kar je bilo za mnoge prvo srečanje s tem športom.

Kljub deževnemu vremenu, ki nam je letos krojilo načrte, smo preživeli dva čudovita dneva, polna aktivnosti, ki so bile udeležencem zelo všeč. Veselimo se ponovnega snidenja in novih skupnih dogodivščin.

Sabina Kirm