Skoči na glavno vsebino

Obisk farme Prestranek – ekskurzija učencev 3. b v sklopu projekta Mlekastično

Učenci 3. b razreda naše šole so v sklopu programa Ekošola sodelovali v projektu Mlekastično, ki spodbuja izbiro domačih mlečnih izdelkov. Več o projektu si lahko preberete tukaj.

V sklopu projekta smo obiskali farmo Prestranek, kjer imajo približno 400 glav goveda. Njihovo mleko večinoma predelujejo v mlekarni Krepko, njihove izdelke pa uživamo tudi na naši šoli. Po farmi nas je vodil “stric Matic”, lastnik kmetije, ki nam je pokazal hleve, živali, ogromno sušilnico sena (pridelujejo namreč izključno seneno mleko), robotizirano molžo krav, in celo “vlakec z vožnjo z joystickom”. Videli smo tudi teličke, kar je bilo za učence še posebej navdušujoče.

Vrhunec dneva je bilo fotografiranje na velikem traktorju John Deere. Po ogledu kmetije smo se odpravili proti gradu Prestranek, kjer je ravno potekalo tekmovanje za pokal SIQHA. Po kratkem ogledu tekme smo se okrepčali s težko pričakovanim kosilom.

Presenečenj pa s tem še ni bilo konec. V hlevih na gradu smo obiskali tudi koze, ki so bile prava atrakcija za učence. Otroci so jih pestovali in božali, kar jim je prineslo veliko veselja.

Za zaključek dneva nas je v senčki pričakal Luka Ovsec, znan tudi kot dr. EK, ki igra v skupini Vlada Kreslina. Skozi zanimivo zgodbo nam je predstavil tamburice in različna ljudska glasbila. Učenci so prisluhnili mnogim zgodbam in čudovitim ljudskim skladbam, najbolj pa jih je navdušilo, ko so lahko sami zaigrali na inštrumente.

Ekskurzijo je pomagal organizirati gospod Mladen Stanković. Iskreno se mu zahvaljujemo za pomoč in vsa pridobljena donatorska sredstva, da smo ekskurzijo izvedli.

Doživeli smo tako čudovit dan, poln doživetij in novih izkušenj. Več pa v galeriji.