Hitre povezave

Šolska športna vzgoja na razredni stopnji z učiteljem športne vzgoje

Igra in gibanje sta otrokovi naravni potrebi, še posebno v predšolskem obdobju in v prvih letih šolanja. V teh letih se najlažje oblikujejo osnovni gibalni programi, otrok razvija tudi intelektualne sposobnosti, navaja se na delo v skupini in spoštovanje pravil. Šport je zanj razvedrilo, protiutež današnjemu načinu življenja (igra ob računalniku, nasilje, nepravilna prehrana...).

2.a_nadstandard__7.jpg2.a_nadstandard__12.jpgZavedati se moramo, da kar zamudimo na gibalnem področju v tej starosti, pozneje ne moremo več nadoknaditi. V zadnjem obdobju podatki analiz testiranja za športnovzgojni karton kažejo negativne smeri razvoja otrokovih telesnih značilnosti in gibalnih sposobnosti otrok med 7. in 10. letom starosti.
Na naši šoli si vseskozi prizadevamo, da bi z različnimi športnimi dejavnostmi pripomogli k skladnemu razvoju in zdravju otrok. Ker šolska zakonodaja ne omogoča samostojnega poučevanja predmetnega učitelja v prvi triadi, le sodelovanje z razrednim učiteljem, smo se v šol. letu 2006/7 odločili, za projekt nadstandarda v prvi triadi.
Vodenje projekta je prevzel Primož Pintarič. Na roditeljskih sestankih vseh prvih, drugih in tretjih razredov,  je predstavil  način dela in sicer, da v razredu, poleg razrednega učitelja, dvakrat tedensko poučeje športno vzgojo  tudi učitelj športne vzgoje. Ta način pouka omogoča manjše vadbene skupine, lažji individualen pristop, večjo varnost pri ŠVZ, pestrejšo izbiro športnih vsebin kot so športna gimnastika, badminton, dvoranski hokej, namizni tenis, igre z žogo (košarko, nogomet, MDO, odbojka ), zgodnje učenje nekaterih atletskih disciplin...

nadstandard_3b__14.jpg 2.a__dekleta_me_ejo_raketo_4.jpg

S pomočjo staršev, je naš projekt zaživel že v naslednjem šolskem letu. Za nadstandard so se odločili starši dveh razredov. 

Dobro delo, pozitivne izkušnje staršev ter seveda zadovoljstvo njihovih otrok, so pripomogli k temu, da že sedmo leto zapored izvajamo to obliko dela  v vseh treh drugih in tretjih razredih. Upamo, da so starši otrok zadovoljni z našim delom in da se bodo tudi v bodoče, kljub mesečnim denarnim prispevkom,  odločali za ta projekt.
Delček vsebine našega dela z otroci, si lahko ogledate tudi v galeriji slik.

Učitelji ŠVZ
Primož Pintarič, Iztok Podbrežnik in Andrej Zrimšek.