Hitre povezave

Astronomski tabor

Mladi astronomi smo tudi letos imeli srečo z vremenom. Pri organizaciji tabora in opazovanju so sodelovali člani astronomskega društva Labod, ki so vse nas navdušili nad astronomijo. Več o društvu si lahko preberete na spletni strani http://www.adl.si/.

Na tabor smo se odpravili v petek, 30. 9. 2011. Po zanimivem spoznavnem večeru smo oblekli vse, kar smo imeli, in se s spalkami odpravili ven. Člani astronomskega društva Labod so že pripravili teleskope in vse potrebno za nočno opazovanje.
Prvi večer nam je Martin pripovedoval zgodbe iz grške mitologije, ki so nas popeljale med zvezde. In res smo videli voz, pa zmaja, delfina, laboda, Herkula, Kasiopejo, Kefeja, Andromedo, in Perzeja na Pegazu, in še mnoge druge, saj smo kot pravi astronomi uporabili domišljijo. Nekateri so bili navdušeni nad Jupitrom in njegovimi 4 lunami, ki smo jih opazovali skozi teleskop. Kar nekaj velikih teleskopov smo imeli in z zanimanjem smo opazovali zvezdne kopice, meglice, dvojne zvezde ... tudi galaksijo Andromedo smo videli, vendar je prevelika, da bi jo lahko opazovali skozi teleskop.

Kako očarljivo ... od nas je Andromeda oddaljena približno 2,5 milijonov svetlobnih let, pa jo lahko vidimo s prostim očesom. Potem si lahko predstavljate, kako mogočna je. Še bolj nenavadno je to, da smo v resnici gledali v preteklost, saj je svetloba, ki smo jo videli, Andromedino galaksijo zapustila že pred 2,5 milijona let in se je toliko časa širila do nas. Res neverjetno, kako majhni smo! Škoda, da smo bili tako utrujeni, saj bi še opazovali, ampak smo šli spat, ker smo vedeli, da nas jutri čaka naporen dan.

V soboto zjutraj smo se zbudili v sončno jutro. Zajtrk smo imeli šele ob pol desetih, saj smo zvečer dolgo vztrajali zunaj in smo si zaslužili daljši spanec. Po zajtrku smo se odpravili v učilnico in izdelali makete, s katerimi smo predstavili Lunine mene ter Lunin in Sončev mrk. Končno je bilo vsem jasno, zakaj Luna ni vedno okrogla.

Med izdelovanjem modelov so nas člani astronomskega društva poklicali, da pridemo na dvorišče. Pripravili so poseben teleskop za opazovanje Sonca. Tudi ostale teleskope so opremili s filtri, skozi katere smo varno opazovali Sončeve pege in izbruhe. Naučili smo se, da so pege območja na Soncu, ki imajo zaradi magnetne aktivnosti Sonca nižjo temperaturo, zato jih vidimo temnejše.

Zelo pridno smo v učilnici ustvarjali, vendar je bilo tako lepo vreme, da smo ga morali izkoristiti tudi v naravi, saj bi bilo neumno cel dan preživeti v učilnici. Tako smo se po kosilu odpravili na pohod. Hodili smo po gozdni učni poti in brali zanimive napise na tablah. Na poti smo šli tudi mimo kamna, ki zna napovedovati vreme. Res smo uživali v prelepem jesenskem popoldnevu in se naužili svežega zraka. Kljub napornemu urniku pa so najbolj aktivni našli tudi nekaj časa za igranje nogometa. 

Tudi v soboto zvečer smo šli opazovat. Najprej smo bili prepričani, da smo vse videli že prejšnji dan, potem pa smo bili presenečeni, ko smo ugotovili, da obstaja še veliko zanimivih zgodb in mitov, ki bi jih lahko poslušali ure in ure. Učitelji so bili ponosni, ko so ugotovili, koliko podrobnosti so si učenci zapomnili.

Tabor je bil res nepozaben in vsi, ki so se ga udeležili, bodo zagotovo še prijavljeni na kakšen podoben astronomski dogodek, saj nekateri že delajo načrte za naslednje leto.

Nekaj utrinkov lahko podoživite z ogledom fotografij, če pa vas pritegne, pa se nam naslednje leto pridružite!

Foto: Matic Smrekar in Tilen Kavčič

Mentorica: mag. Maja Jug