Hitre povezave

Drugi tehniški dan za učence 2. razreda

V petek, 28. oktobra, so imeli učenci drugih razredov drugi tehniški dan pod naslovom Ljudska glasbila.
Poslušali so pravljico Cvetke Bevc Pesem za vilo, iz katere so izluščili ljudska glasbila. Le ta so spoznavali tudi na fotografijah in na zvočnih posnetkih, ob katerih so jih zasrbele pete in so ob njih tudi zaplesali. Izvedeli so, da so godci igrali na ljudska glasbila ob posebnih priložnostih.
Učenci so se preskusili v igranju na gudalo ali lončeni bas. Ugotovili so, da potrebujejo kar nekaj spretnosti, da se le ta oglasi. Piskali so na glineni piščali v obliki konjička in kokoši. Ko smo v kokoško natočili vodo,  so slišali žvrgolenje. Kako so se smejali, saj so doživeli nekaj prijetno novega.
Učenci so ljudska glasbila po izbiri tudi narisali.
V drugem delu tehniškega dne se je vsak razred sam odločil, katera zvočila bo izdeloval. Učenci 2. b so po demonstraciji učiteljice sami izdelali zvočila iz jajčne embalaže,  orehove lupine ter iz žice in kovinskih pokrovčkov. Luknjanje kovinskih pokrovčkov s kladivom je bilo učencem še posebno veselje in izziv.
Z izdelanimi zvočili so spremljali izštevanke, pesmice in oponašali pojave iz narave.
Dopoldan je zelo hitro minil, učenci pa so v njem imeli priložnost pokukati v bogato zakladnico slovenskega glasbenega izročila. Po njihovih sijočih očkah sodeč jim je bilo tako potovanje v preteklost všeč.

Vodja tehniškega dne: Helena Ruparčič Polončič