Hitre povezave

Eko bralna značka - poročilo 2017/18

EKO BRALNA ZNAČKA (poročilo)

Na šoli je bil v mesecih od novembra do marca izveden projekt EKO bralna značka. Pogovarjali smo se o tem, kaj lahko storimo za boljši svet. Spregovorili smo o ločevanju in recikliranju odpadkov, zdravi prehrani, ozonski luknji, skrbi za živali, varčevanju z vodo in energijo ter o onesnaževanju voda. Prebrali smo tudi različne pravljice z ekološko vsebino, se o njih pogovorili in izdelali izdelek. Pri EKO bralni znački so sodelovali učenci od 1. do 5. razreda in njihove razredničarke.

 

1. RAZRED

V zadnjem tednu pred novoletnimi počitnicami smo se z učenci prvih razredov pogovarjali o prijateljstvu, medsebojnih odnosih, prehrani … Prebrali smo pravljico Božične potičke za vse, nato pa so učenci iz papirja in kartona izdelali vsak svoj okrasek, in sicer božično potičko. Da bi bil konec leta 2017 še slajši, smo se posladkali tudi z božičnimi potičkami, pripravljenimi po originalnem receptu iz prej omenjene pravljice. Ob ustvarjanju in sladkanju pa smo uživali v božično-novoletni glasbi. Učenci so domov odnesli recepte, da so se lahko v peki božičnih potičk preizkusili skupaj s starši.

 

Poleg že omenjenega pa smo se dotaknili tudi teme, vezane na onesnaževanje voda. O tej temi smo razvili pogovor, prebrali pravljico ter se o vsebini pogovorili, za konec pa so učenci narisali še svoj najljubši odlomek iz omenjene knjige.

2. RAZRED

Z učenci drugih razredov smo se prav tako dotaknili teme, vezane na onesnaževanje voda. O tej temi smo razvili pogovor, prebrali pravljico ter se o vsebini pogovorili, za konec pa so učenci izdelali lutko žabca, in sicer iz papirja, kartona in odpadnih slamic. Poleg omenjenega smo se z učenci pogovarjali tudi o zdravi in nezdravi prehrani, o ločevanju odpadkov in o tem, kaj sami lahko storimo za boljši svet.

 

3. RAZRED

Z učenci tretjih razredov smo prebrali delo z naslovom Ples v zabojniku, po branju pa smo razvili debato o pravilnem ločevanju odpadkov. Učenci so nato izdelali plakate na temo LOČEVANJA ODPADKOV in jih obesili v svoj razred, da so jih celo leto še dodatno opominjali na pravilno ločevanje teh.

 

4. in 5. RAZRED

Učenci 4. in 5. razredov so ob obisku knjižnice prisluhnili delu Ti kanta požrešna oz. Juhuhu pa ena gnila plastenka. Pogovarjali smo se o tem, kaj lahko storimo za boljši svet. Spregovorili smo o ločevanju in recikliranju odpadkov, zdravi prehrani, ozonski luknji, skrbi za živali, varčevanju z vodo in energijo … Učenci so izdelali plakate na temo MOJA SKRB ZA OKOLJE.

           

Mentorica: Karmen Berus Dolinar