Hitre povezave

Ekskurzija v Kostanjevico na Krki

V torek,  20. 3. 2012, smo 7. razredi imeli kulturno-likovni dan. Obiskali smo Kostanjevico na Krki. Ogledali smo si Galerijo Božidarja Jakca, v kateri so shranjena dela znanih slovenskih umetnikov: Božidarja Jakca, Jožeta Gorjupa, Toneta Kralja, Franceta Kralja, Franceta Goršeta, Janeza Boljke, Zorana Dideka in Bogdana Borčića.

V galeriji je tudi Pleterska zbirka (slikarska dela evropskih mojstrov 17. in 18. stoletja), ki so sicer last bližnje kartuzije Pleterje, vendar, ker je vzdrževanje in varovanje umetnin za samostan preveliko breme, so zbirko prenesli v Galerijo Božidarja Jakca. Pred vhodom v Galerijo je na ogled več kot 100 skulptur imenovanih FORMA VIVA.

Skulpture so ustvarjene izključno iz hrastovega lesa, ki je tipičen za to območje, tako kot je kamen za forma vivo na Seči pri Portorožu, železo v Ravnah na Koroškem in beton v Mariboru.
Ogledali smo si tudi lapidarij, kjer so razstavljeni predvsem kapiteli in sklepniki v danes prenovljeni cerkvi, ki se s svojimi lastnostmi uvršča med najlepše primere zgodnjegotske (kasneje barokizirane) arhitekture na Slovenskem.
Izlet se mi je zdel zanimiv in mi je bil zelo všeč, upam, da prav tako tudi mojim sošolcem.

Ana Tasič, 7. b