Hitre povezave

Vse o srcu

Ker je Valentinovo praznik vseh zaljubljenih in je povezan z našimi srci, na OŠ Božidarja Jakca v Ljubljani že šesto leto zapored organiziramo na Valentinovo za učence 8. razreda naravoslovni dan, ki smo ga poimenovali »Vse o srcu«.

Učenci 8. razredov se že pred Valentinovim razporedijo v skupine (največ 15 učencev), ki so jim na voljo glede na njihove interese in zmožnosti.

Učenci na ta dan delajo štiri šolske ure v skupinah. 

izdelava_valentinovih_ptickov_large.jpgPrva skupina učencev se je v okviru delavnice Valentinove jedi seznanila z našim praznovanjem dneva zaljubljencev ter njegovo zgodovino. Učenci so poiskali in izbrali različne verze na temo ljubezni iz ljudske poezije, seznanili so se z načinom obdarovanja nekoč in danes. Spekli so ptičke iz kvašenega testa.

Druga skupina učencev je na likovni delavnici ustvarjala srca iz različnih materialov na temo ljubezni.

Tretja skupina učencev se je seznanila z varovalnimi živili. Učenci so spoznali znak, ki ga imajo varovalna živila, se seznanili z varovalnimi živili ter iz njih pripravili zdrav Valentinov zajtrk: narezano sadje, mlečni napitek (jogurt, banane, pomaranče in limone), oreščki.

(Več slik si lahko ogledate v galeriji: dejavnosti/naravoslovni dnevi) porocanje_o_varovalnih_zivilih_large.jpg

Četrta skupina učencev je obiskala Posvetovalnico za srce na Cigaletovi ulici v Ljubljani, kjer se je udeležila predavanja na temo »Vpliv prehrane na bolezni srca in ožilja«. Učenci so se v posvetovalnici seznanili z:

zgradbo in delovanjem srca, dejavniki, ki krepijo srce in ožilje (zdrava uravnotežena mešana prehrana z veliko vitaminov in mineralov ter balastnih snovi, redno uživanje tekočin, vsaj 5 dnevnih obrokov, hrana ne sme biti preveč slana in mastna, redna telesna aktivnost, počitek), dejavniki, ki ogrožajo srce in ožilje (prevelika telesna teža, zvišan holesterol, telesna nedejavnost, zvišan krvni sladkor, zvišan krvni tlak, čezmerno pitje alkohola in kajenje), merjenjem (krvnega pritiska in holesterola).

Glede na vsakoletni pozitiven odziv učencev in učenk se vsako leto trudimo dodajati vsebine, ki jih zanimajo in so povezane s srcem, zdravjem in ljubeznijo ter ne pokrivajo samo naravoslovnega področja. Želimo si, da bi lahko naslednje leto projektu dodali še glasbeno delavnico. V letošnjem šolskem letu pa so učenci že ustvarjali pri uri angleškega jezika na temo srca in Valentinovega.