Hitre povezave

Za vedno EKO ŠOLA

Na dan 17. marca smo s podpisom ekolistine sklenili vseh sedem korakov, ki so potrebni za pridobitev ekozastave s tem pa je naša osnovna šola Božidarja Jakca postala del svetovne verige ekošol po vsej Evropi.

  eko5.jpgTa naziv nam daje potrditev, da naš trud na področju ekologije ni bil zaman. Največ pohval smo dobili prav za projekt zbiranja denarne pomoči za ljudi, ki so doživeli poplavo v  Železnikih. Pri tem projektu smo bili najuspešnejši od vseh Slovenskih šol, saj smo zbrali največ sredstev. Vendar pa to ni bil edini projekt. Na šoli se vseskozi odvijajo razne ekodelavnice, vsakodnevno ločevanje odpadkov, zbiranje starega papirja, kartuš in baterij, poleg tega pa še skrbimo za zdravje z zdravo prehrano in aktivnim življenjem.

  Samo prireditev je spremljal pester program, ki so ga učenci skupaj z učitelji pripravili in predstavili staršem, učencem in tudi drugim udeležencem, ki so si ogledali slavnostni dogodek. Podelili smo tudi priznanja za najbolj izviren ekoznak, ki ga je prejel Matej Peranec in za ekohimno avtorja Roka Milenkovića. Za ekohimno so učenci napisali tudi glasbo, za katero verjamem, da bo postala velik hit naše šole.

  eko6.jpgGlavni razlog zaradi katerega smo se zbrali je bil sam podpis ekolistine, tu so bili potrebni podpisi koordinatorice ekošol Nade Pavšer, predsednika četrtne skupnosti Gregorja Feista, pomočnica direktorja podjetja Toplarne-termo elektrarne Doris Kukovičič Lakić, predstavniki učencev in staršev in še nenazadnje gonilni sili naše ekošole koordinatorici Marjanca Agrež in Erika Kogovšek.

  S tem dnevom smo se zavezali, da bomo trajno spoštovali okolje in lastno zdravje, kar pomeni tudi vplivanje na soljudi in inštitucije v naši okolici.

  Z veliko udeležbo obiskovalcev je naša šola dobila potrditev, da ni ostala neopažena v svoji okolici in da tudi someščanom ni vseeno za okolico katere del so tudi sami in si želijo sprememb na bolje.

Prispevek pripravila: Sabina Grabljevec