Hitre povezave

Zasedanje območnega šolskega parlamenta v Kranjski Gori

V ponedeljek, 23. januarja, smo se Lejla Kovačević, Žiga Ocvirk in Nejc Ferle ter mentorici šolskega parlamenta Karmen Vergolin in Sabina Kirm odpravili na razpravljanje o Junakih našega časa – Kdo so in zakaj? Skupaj s predstavniki 14. ljubljanskih osnovnih šol smo se z avtobusom izpred Fužinskega gradu odpravili v Kranjsko Goro. Med potjo so se tkale nove prijateljske vezi in izmenjavale izkušnje in mnenja o aktualni temi. Ob prihodu v počitniški dom nas je pričakal topel čaj in orehova potica, nato smo se vsi skupaj odpravili na sprehod do jezera Jasna, kjer smo se naužili gorskega zraka in sonca.  Sledila je predstavitev šol in mnenja učencev o junakih, vzornikih in idolih. Pogovarjali smo se predvsem o tem, kdo so naši junaki, vzorniki in idoli in kako z našim odraščanjem izbiramo vedno nove in aktualne osebnosti. Veliko besed  je bilo izrečenih o tem, kako lahko vplivajo na oblikovanje naše samopodobe, osebnosti, na vrednote in življenje tako negativno kot pozitivno.
V življenju je vedno neka oseba, ki tako ali drugače vpliva na naše življenje. Zato je dobro imeti svojega vzornika, ki je iz realnega življenja in ne iz medijev, saj so nam dostikrat prikrite prave stvari o njem. Vzornika iz realnega življenja pa lahko vidimo v celoti in ga tudi bolje spoznamo.  Pravi vzornik je tisti,  ki ima zdravo presojo, ima svoja moralna načela, je kritična in skromna oseba ter spoštuje mnenje drugih in ceni to, kar ima.
Naši učenci so se junaško predstavili s kvizom. Vprašanja so se nanašala na začetke sestajanja šolskih parlamentov in letošnjo temo. Predstavniki drugih šol pa so na zastavljena vprašanja odgovarjali z veliko znanja. Največ točk si je prislužila učenka Liu iz OŠ Martina Krpana, za kar je prejela diplomo junkinje parlamenta.
Prijetno druženje in vročo debato v počitniškem domu Vila so organizatorji (ZPM Moste Polje) začinili tudi z dobro hrano, za konec so nas presenetili z zelo dobro pico. Polni novih spoznanj, vtisov in idej smo se pozno popoldne odpravili nazaj proti Ljubljani.

Sporočilo mladih za vse vas pa se glasi:
»V življenju se ne smemo podrediti ne junaku, vzorniku ali idolu, želeti in živeti moramo svoje sanje.«

Mentorici Karmen Vergolin in Sabina Kirm