Hitre povezave

Korak k Sončku

Korak k Sončku je projekt, ki si prizadeva, da bi bila drugačnost posameznikov v okolju nekaj povsem normalnega. Da se ob njej ljudje ne bi počutili nelagodno, se je izogibali ali se iz nje norčevali. Prav tako je pomembno, da se drugačen posameznik počuti dobro, pa naj gre za barvo kože, cerebralno paralizo, učne težave in še kaj. Pa kaj govorim! Ali nismo vsi drugačni?
 
Projekt smo vpeljali v prvo triado, kjer bodo učiteljice Mirka Planinc, Katja K. Kokošar, Irena Koudela, Nadja Korelc, Vesna Sivec in Marjetka Cigale z otroki odkrivale svet slepih in slabovidnih ter svet otrok s cerebralno paralizo.
 
Spoznali bodo tipanko - slikanico, prirejeno za slepe - Žiga špaget gre v širni svet ter po njej poustvarjali.
Prebirali bodo tudi slikanico Veveriček posebne sorte, ki jo je Svetlana Makarovič posvetila otrokom s cerebralno paralizo.
 
 
 
Martina Modic in Andreja Butolo bosta v četrtem razredu Podružnične šole skupaj z otroki prebirali obsežno knjigo Čudo. Njen glavni junak je petošolec, ki v petem razredu prvič vstopi v šolsko okolje, saj se je prej zaradi številnih operacij šolal na domu. Knjiga skozi oči otroka predstavi, kako se drugačen otrok (ima deformiran obraz) in otroci, ki so v stiku z drugačnostjo, spopadajo z vsakdanom.
V petem razredu se bodo učenci skupaj z učiteljicama Klavdijo Strniša in Biserko Novak ob slikanici Slon pleza na drevo pogovarjali o pravičnem in nepravičnem ocenjevanju sposobnosti ter na to temo tudi poustvarjali. Prav tako bodo s spoznavanjem drugačnosti obogatili šolsko delo čez vse leto.
 
Učiteljica Eva Gril bo z ustreznim besediščem popestrila tudi ure angleščine.
 

"20. 3. 2019 se je k uri angleščine osmega razreda na električnem vozičku pripeljal gospod Emir Okanović. V sklopu projekta Korak k Sončku je otrokom predstavil, kako pomembno je ozavestiti, da v skupnosti nismo samo mi in naše želje ter potrebe. Da imamo vsi svoje omejitve, ki jih je vredno poznati, nikakor pa se do sodržavljanov (s posebnimi potrebami) ne vedemo pokroviteljsko.

Gospod Emir ima cerebralno paralizo, a je odličen govorec britanske angleščine, ki se je je naučil v Birminghamu. Učence je pritegnil s svojim znanjem jezika in odprtostjo, sproščenostjo. Želimo si, da nas znova obišče."

 
Navezujemo stike z različnimi ustanovami in upamo na srečanja, ki bodo obogatila naša življenja. Dogajanje spremljajte pod aktualnimi novicami.
 
Lepo vas pozdravlja celotna ekipa projekta Korak k Sončku!