Skoči na glavno vsebino

Mreža Šolski pes

Naša šola si želi novih in inovativnih pristopov v vzgojno-izobraževalnem procesu, zato se vključuje tudi v projekt Mreža Šolski pes. Sodelovali bomo s prostovoljnim društvom Tačke pomagačke, ki imajo ustrezno strokovno usposobljene vodnike in pse za terapevtsko delo.

Z nami bosta sodelovala pes Oli in njegova vodnica Jana Miklič. Oli je zelo dober poslušalec zgodb, ki mu jih pripovedujejo in berejo otroci. Posameznim učencem bomo tako omogočili, da občasno berejo kužku, ki nikoli ne kritizira, ampak vedno hvaležno posluša in opazuje, kar mu prikazujejo.

Seveda je del projekta tudi spoznavanje z Olijem, učenje o negi in skrbi za psa, vzgoji hišnega ljubljenčka. Preko tega se med seboj povezujejo vsi otroci, ki so vključeni v skupino in hkrati krepijo med vrstniške ter medgeneracijske odnose.

Cilji:

·         spodbuditi otroke k branju,

·         zmanjševanje strahov,

·         razvijanje empatije,

·         telesni kontakt z živim bitjem,

·         spodbuditi otroke k medgeneracijskemu in med vrstniškemu sodelovanju,

·         zmanjševanje konfliktov,

·         povečanje koncentracije in pozornosti.

 

Ali ste vedeli?

Novofundlandec Ron, ki je igral Jakoba v filmu Sreča na vrvici, je imel na snemanju pomoč pasjega kaskaderja in dvojnika.

V mnogih državah po svetu prirejajo pasje dirke. Življenje teh psov je en sam trening. Živijo v tesnih kletkah, brez priboljškov in človeške topline.

Besedilo pripravila: Andreja Butolo, inkluzivna pedagoginja