Hitre povezave

Naravoslovni dan "Vse o srcu"

Ker je Valentinovo praznik vseh zaljubljenih in je povezan z našimi srci, smo na OŠ Božidarja Jakca že osmo leto organizirali naravoslovni dan za učence 9. razreda in ga poimenovali »Vse o srcu«.

Vsi učenci so se udeležili predavanja o srcu, ki ga je vodila ga. Brigita Valenčič iz Društva za zaščito srca in ožilja. Učenci so se seznanili:

  • z zgradbo in delovanjem srca,
  • z dejavniki, ki krepijo srce in ožilje (zdrava uravnotežena mešana prehrana z veliko vitaminov in mineralov ter balastnih snovi, redno uživanje tekočin, vsaj 5 dnevnih obrokov, hrana ne sme biti preveč slana in mastna, redna telesna aktivnost, počitek),
  • z dejavniki, ki ogrožajo srce in ožilje (prevelika telesna teža, zvišan holesterol, telesna nedejavnost, zvišan krvni sladkor, zvišan krvni tlak, čezmerno pitje alkohola in kajenje),
  • z merjenjem (krvnega pritiska in holesterola).

Po predavanju so v petih skupinah ustvarjali: likovne izdelke in okrasili s srčki celotno šolo, pripravili Gregorjeve ptičke in varovalni zajtrk ter izdelali računalniške predstavitve na temo srca in Valentinovega.
Po zaključenih predstavitvah so pripravljen zajtrk in ptičke degustirali.
Odzivi učencev so bili pozitivni, pri delu so bili zagnani in ustvarjalni, naredili so odlične računalniške predstavitve in ob koncu dejavnosti so tudi vse lepo pospravili. Nekaj utrinkov z dneva si lahko ogledate v naši galeriji.

VSE O SRCU

Elvira Sušec