Hitre povezave

Metka Podgornik - likovna razstava

Akvareli in študijske risbe z ogljem

Tudi letos smo ob prazniku in mesecu kulture na naši šoli postavili likovno razstavo, tokrat akvarelov in študijskih risb slikarke Metke Podgornik. Likovne razstave na naši šoli postajajo tradicija in so del projekta, kako likovna dela in likovno umetnost odraslih priznanih umetnikov približati otrokom.
Akvarel je slikarska tehnika in izhaja iz italijanske besede acquarello - slikanje z vodenimi barvami. Akvarel so v preteklosti poznali Egipčani, Kitajci in Japonci. Kot slikarska zvrst in tehnika se je uveljavila v začetku 19. stoletja v Angliji, in sicer kot angleška slikarska šola akvarelistov. To je transparentna tehnika nanašanja tonov od svetlejšega do temnejšega z dodajanjem manj ali več vode. Belo barvo nadomeščajo ohranjene, ne poslikane beline na beli ploskvi papirja.

Akvarelu lahko rečemo slikarska poezija, kot je to čutiti pri slikah Metke Podgornik. Njena barvna in zvočna harmonija, minimalistični in transparentni toni so najlepši utripi in barvne vrednote, ki lahko izžarevajo v različno izbrane likovne motive. Njeni akvareli so za naše učence potrditev in navdih o najlepši barvni iluzionistični likovni poeziji.

Drugi del razstave iste slikarke je študijska risba človeške figure in predmetov v prostoru. Risba kot prvoten človeški izraz in oglje kot prvotno človeško risarsko izrazilo je še vedno ena najlepših risarskih tehnik. Risbe so ob občudovanju risanja figure in predmetov z ogljem našim učencem predmetne stopnje vzbudile posebno željo po risanju in izražanju z najstarejšim materialom, s katerim je z virtuoznimi potezami risal in ustvarjal tudi že likovni velikan risbe in barve, Božidar Jakac, katerega ime nosi naša šola.

Pripravil Skender Bajrović, prof. lik. kult.