Hitre povezave

Tabor prve pomoči v torek

Tudi danes je bil razburljiv dan. Poleg vsega lepega, kar nas je doletelo, smo danes doživeli še prekrasno sončno dopoldne, ki smo ga seveda izkoristili za dejavnosti v naravi.

Učenci 8.a razreda so se odpravili na Kozlov rob, kopasto vzpetino nad Tolminom. Ogledali so si ostanke grajskega poslopja, ki je bilo prvič omenjeno že v 12. stol. Njegovi lastniki so bili oglejski patriarhi, goriški grofje, Čedajci, Benečani in Habsburžani. Ruševine gradu v zadnjih letih postopoma obnavljajo.

Učenci 8.b razreda so odšli do sotočja Soče in Tolminke. Seznanili so se z delovanjem čistilne naprave in pomenom prečiščevanja vode. Spoznali so soško postrv in se poučili o tem, zakaj je pomembno, da se soška postrv v Soči ohrani.

Ker pa so zelo radovedni, so se lotili tudi raziskovanja. Določili so hitrost vodnega toka, tako da so merili čas, ki ga potrebuje palčka, ki jo vržemo v vodo, da prepotuje razdaljo 10 m. Izmerili so temperaturo zraka, vode in tal ter jih primerjali med sabo. Ugotovili so, da je temperatura vode v Soči malo višja kot je temperatura vode v Tolminki. Merili so tudi trdoto in kislost vode. Bili so zelo pohvaljeni, ker so veliko vedeli. Pomerili so se tudi v metanju kamnov. Nekateri so uspeli kamen zalučati do drugega brega reke Soče.

Učenci 8.c razreda pa so danes obiskali Tolminska korita, ki so ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem. Približno 200 metrov dolgo in več kot 60 metrov globoko sotesko Tolminke je izdolbla modro-zelena reka in v njej izoblikovala ozko tesen, imenovano korita, v katerih med stenami ponekod teče le nekaj metrov narazen. Soteska Zadlaščice je krajša, a njena korita niso nič manj slikovita. Izlet so zaključili s postankom na Hudičevem mostu, zgrajenem pred dobrimi 100 leti. Pogled z mosta 60 metrov globoko v korita Tolminke je nepozaben in med drugim navdihuje, naj spet pridemo v to božansko divjino. (vir: http://www.dolina-soce.com)

V naslednjih dneh bomo izmenično vsi doživeli vse tri dogodivščine.

V popoldanskem času smo nadaljevali s tečajem prve pomoči in moramo povedati, da učenci zelo dobro napredujejo.

Sigurno pogrešate fotografije čudovite narave in dogodivščin, ki smo jih doživeli. Ob zaključku tabora bomo vse najlepše fotgrafije tudi objavili v skupnem albumu. Tokrat vam v Ljubljano pošiljamo veliko poljubčkov ob naših skupinskih fotografijah, ker vemo, da nas že pogrešate.

Učenci 8. razredov in učiteljice spremljevalke