Hitre povezave

Nekaj utrinkov z razstave "Stari predmeti"

Učenci in učenke 1. a razreda so v šolo prinesli različne predmete, ki so jih uporabljale nekoč naše babice in dedki, mogoče celo njihovi predniki. Pri pouku smo se pogovarjali, čemu so predmeti služili, kakšni so danes ter kateri predmeti so zaradi drugačnega načina življenja izginili iz uporabe. Sklenili smo, da »zaklad« pokažemo še drugim. Tako smo v sredo, 12. 12. 2012, v prizidku šole pripravili razstavo »Stari predmeti«.
Koraki mlajših in starejših obiskovalcev so se ustavljali ob starih mlinčkih za kavo, katerih ročice so vrtele gospodinje nekoč, danes pa so le še okrasni predmeti. Opaziti je bilo, kot bi iskali vonj kave. Videti je bilo še nekaj starih kuhinjskih pripomočkov. Ob starinski uri je korak obstal in slišalo se je nekako takole: »Se spomniš?«
Na razstavi je bilo mogoče videti stare knjige, izrabljene, kot dokaz, da jih je prebiralo na tisoče in tisoče parov oči. Ob njih so kot stražarji stale petrolejke, ki so nekoč svetile po skromnih in razkošnih domovih. Likalnik, težak že na pogled, ki je odslužil na tisoče kilometrov likanja prtov. Tudi smuči, telefon, fotografije, star nakit in še veliko več predmetov je krasilo razstavo. Kdor si jo je ogledal, jo je pohvalil.

Besedilo in fotografije: Katja Kovačič Kokošar, prof. razr. pouka