Hitre povezave

Vse o srcu - naravoslovni dan

Učenci 9. razreda so imeli v četrtek, 14. 2. 2013, naravoslovni dan na temo: »Vse o srcu«.
Delo na naravoslovnem dnevu je potekalo v različnih skupinah. Vsi učenci so se udeležili enournega predavanja o srcu, ki ga je vodila ga. Brigita Valenčič iz Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.
Prva skupina je izdelala Gregorjeve ptičke in spoznavala razlike med Valentinovim in Gregorjevim. Druga skupina učencev se je seznanila z varovalnimi živili in pripravila Valentinov zajtrk iz varovalnih živil. Tretja skupina je izdelala lične škatlice, v katerih so bila lepa sporočila in misli o ljubezni. Četrta skupina učencev je na likovni delavnici ustvarjala iz gline na temo ljubezni. Naslikali pa so tudi sošolko v naravni velikosti in ji vrisali srce.
Peta skupina učencev je spoznala osnovne pojme, ki jih srečujemo v športu, o srčnem utripu. Seznanili so se tudi z merilniki srčnega utripa in krvnega pritiska in izvedli meritve utripa v mirovanju in v gibanju. Pogovarjali so se o hrani kot viru energije in izračunali, koliko energije bi porabili v mirovanju in koliko v gibanju. Učenci šeste skupine so v računalniški učilnici izdelali PPT predstavitve o obolenjih srca in ožilja ter o prvi pomoči ob srčnem zastoju.

Po delu v skupinah so se učenci zbrali v učilnici, kjer je sledilo poročanje po skupinah. Vsaka skupina je predstavila svoje delo (izdelke, plakate, PPT predstavitve, škatlice s sporočili), nato je sledila degustacija Valentinovega varovalnega zajtrka. Učenke in učenci, ki so sodelovali v projektu so s svojim delom znova dokazali, da imajo ideje in različne talente ter se radi učijo in znajo sodelovati.

Vodja naravoslovnega dne Elvira Sušec