Hitre povezave

Likovna razstava Miloša Sarića

V prostorih OŠ Božidarja Jakca že osmo leto organiziramo razstave likovnih del priznanih likovnih ustvarjalcev, pa tudi ljubiteljev likovnega izražanja. Razstave so postale tradicija, posvečene pa so Slovenskemu kulturnemu prazniku in mesecu kulture.
S kvalitetnimi projekti in likovnimi deli želimo učencem, učiteljem, staršem in obiskovalcem približati likovno umetnost ter bogatiti njihov estetski odnos do umetnosti nasploh. Razstave hkrati ponujajo dodaten vpogled učencem v likovno umetnost, ob tem pa tudi spoznavajo možnosti ljubiteljskega izobraževanja na likovnem področju in splošno v kulturi.
OŠ Božidarja Jakca je s tradicionalno razstavno dejavnostjo postala galerija v malem, saj vsak razstavljalec po zaključku razstave šoli podari eno likovno delo, ki krasi stene šole.

Razstave, ki so bile prirejene na naši šoli:

  • 2006 – razstava likovnih del umetnikov iz Štepanjskega naselja in Most;
  • 2007 – razstava likovne šole SAB in razstava likovnih del učiteljic OŠ Božidarja Jakca;
  • 2008 – razstava likovnih del Stojana Zafreda iz Divače (grafični listi);
  • 2009 – razstava likovnih del Janeza Ošabna (akvareli);
  • 2010 – razstava likovnih del Nenada Vukobrata (akril na papirju);
  • 2011 – razstava likovnih del Mira Bizjaka (kolaž, akril, olje);
  • 2012 – razstava likovnih del Metke Podgornik (akvareli in študijske risbe);
  • 2013 – razstava likovnih del Mateja Miklavčiča, v spomin na Božidarja Jakca (olje na platno);
  • 2013 – razstava likovnih del Miloša Sarića (olje na platno).

Letošnji razstavljalec, Miloš Sarić, ki prihaja iz Kragujevca v Srbiji, je slikar z velikim številom samostojnih in skupinskih razstav. Nazadnje je novembra 2012 likovna dela razstavljal na Dunaju.
Za predstavitev oz. razstavo na OŠ Božidarja Jakca je pripravil 34 likovnih del z motivi Ljubljane in okolice, Kamnika, Novega mesta, Bleda, Kranjske Gore.
Slikar pokrajine nam na poseben način predstavlja trenutke mesta, hipni stik z naravo od koder črpa motive in slikarsko energijo, stike z urbano kulturo in bivanje v njej (sozvočje človeka, arhitekture v prostoru in v naravi).

Ustvarjalec svoja dela krasi s čudovitim tonskim minimalizmom barvnega odseva, jih bogati z  vehimentnimi potezami risbe in komplementarnimi barvnimi ploskvami, ki dajejo likovnim delom pridih izjemnosti. Slike zaživijo na nek poseben, slikarju lasten način. Pred nami je velik mojster barve, risbe in prijetnega likovnega vzdušja.

Pripravil: Skender Bajrović, prof. lik. kult.