Hitre povezave

Živali na obisku

DANES SO NAS OBISKALE ŽIVALI. NAJPREJ SMO UGIBALI UGANKE IN TAKO VIDELI, KATERE ŽIVALI SI BOMO BOLJ PODROBNO OGLEDALI. ODŠLI SMO V SVOJ RAZRED. NAJPREJ SMO VIDELI KAČO – AMERIŠKI RDEČI GOŽ Z IMENOM MICI. NAJBOLJ POGUMNI SMO SI DALI KAČO OKROG VRATU. UGOTOVILI SMO, DA SE KAČA OVIJA OKROG VRATU, KER JE NAŠE TELO TOPLO.  NATO SMO SPOZNALI KRASTAČO PIKICO. ZAKAJ SE IMENUJE KRASTAČA? KER IMA PO TELESU KRASTE. SAMČEK JE MANJŠI OD SAMIČKE IN LEPLJIV, DA LAHKO SEDE NA SAMIČKO, KO SE PARITA. DA JE SAMČEK RES LEPLJIV, SMO SE PREPRIČALI TUDI SAMI. KRASTAČA IMA ZA OČMI ŽLEZE V KATERIH SE SKRIVA STRUP. HRANI SE Z MRČESOM (MUHAMI, MUŠICAMI…).  IMELI SMO PRILOŽNOST, DA SMO SLIŠALI OGLAŠANJE  SAMČKA.
POTEM JE GOSPOD ZVONE V RAZRED PRINESEL PO NJEGOVO NAJBOLJ NEVARNO ŽIVAL PUŠČAVSKEGA SKAKAČA, SAMIČKO ŠTEFI. TA GA JE ENKRAT UGRIZNILA V PRST, DA JE IMEL PRST VES MESEC ČRN.

POTEM SMO SPOZNALI PTIČJEGA PAJKA. NAJBOLJ POGUMNI SMO DALI PAJKA NA GLAVO IN NA DLAN. NA NOGAH IMAJO KAVELJČKE SKATERIMI SE DRŽIJO, DA NE PADEJO. ZANIMIVO SE NAM JE ZDELO TUDI TO, DA PTIČJI PAJEK ŽUŽELKO POPIJE. ZVONE NAM JE ZAUPAL, DA GA JE PTIČJI PAJEK ENKRAT CELO UGRIZNIL.
NAŠ RAZRED JE OBISKALA TUDI GRLICA, KI JI JE ZVONE POSTRIGEL PERUTI, DA NE BI LETALA PO RAZREDU IN SE ZALETELA V OKNO, KER BI TAKO LAHKO POGINILA.
POTEM SMO PREŠETELI CVRČKE, KI IMAJO SABLJICE. TE CVRČKI ZAPIČIJO V ZEMLJO IN VANJO SPUSTIJO JAJČKA. 
ŠČURKI ŽIVIJO TAM KJER JE ZELO UMAZANO. ŠČUREK IMA TUDI KRILA, NAMESTO PADALA. SLUŽIJO MU, DA PRISTANE NA NOGAH.
SAMIČKA ŽELVA Z IMENOM METKA NAM JE »POVEDALA«, DA SE OD SAMČKA RAZLIKUJE V DOLŽINI REPKA IN IZBOČENOSTI TREBUŠČKA. SAMIČKE IMAJO RAVEN TREBUŠČEK. ŽELVICE ŽIVIJO V SLADKIH VODAH (REKAH, JEZERIH, RIBNIKIH).
OBISKAL NAS JE PRAV POSEBEN JEŽEK Z IMENOM BISERKA.  TO JE BIL TENREK, JEŽEK IZ MADAGASKARJA. NAMESTO BODIC IMA ŠČETINE, MOČNE KREMPELJCE IN PLEZA NA DREVO. TU IŠČE ŽUŽELKE.
NAUČILI SMO SE, DA ŽIVALI V NARAVI PUSTIMO PRI MIRU, JIH NE VZNEMIRJAMO.

NAPISALI: LANA TUBIN, ENYA MOLTARA, LUKA JOSIPOVIĆ, DINA MEŠINOVIĆ, VAL ČEHOVIN IN UČITELJICA KATJA KOVAČIČ KOKOŠAR