Hitre povezave

Obisk članov društva Slovencev Lipa iz Prijedora

Naša šola od srede 17. 4. do petka 19. 4. gosti učence – člane društva Slovencev Lipa iz Prijedora, Bosna. Že drugo leto zapored poteka na naši šoli projekt Podarimo si knjigo – podarimo si prijatelja, katerega idejna vodja in glavna organizatorica je knjižničarka Sabina Kirm. Skupaj s pomočjo učiteljev in učencev naše šole smo zbrali preko 120 knjig v slovenščini, ki jih bomo podarili društvu Slovencev Lipa.
Učenci dopolnilnega pouka slovenščine, njihova učiteljica slovenščine, spremljevalka in voznik so si po sprejemu v knjižnici ogledali našo šolo.
Del dneva smo preživeli v mestu. Ves čas so pomagali in se z učenci družili tudi naši učenci (Melisa Kadrić, Daša Duc in Andan Bosnić iz 9. a, Emrah Kajtezović in Jan Žibert iz 9. c, Jaka Hočevar iz 8. c, Ana Čičak in Vida Kastelic iz 8. b). Naši učenci so prevzeli vodenje po Ljubljani in učencem iz Prijedora odlično predstavili znamenitosti našega glavnega mesta. Ogledali smo si Kongresni trg, NUK, Križanke, Staro Ljubljano, Čevljarski most, Tromostovje, Prešernov trg, Ljubljanski grad, Nebotičnik, Mestno hišo, Tržnico, Mesarski in Zmajski most.

Popoldan smo si skupaj ogledali pevsko revijo OŠ Božidarja Jakca in OŠ Vide Pregarc, nastop inštumentalistov in Jak'c banda. Vsi nastopajoči so nas zelo navdušili.
Nad učenci iz Prijedora ter njunima spremljevalcema smo zelo navdušeni. Njihovo znanje slovenščine je zelo dobro. Zaupali so nam, s čim vse se ukvarjajo v prostem času in koliko časa se učijo slovenščino. Njihove korenine segajo tudi v Slovenijo, saj je eden izmed starih staršev po rodu Slovenec.
Jutri, v četrtek 18. 4., se bomo skupaj z zlatimi bralnimi značkarji družili na izletu v Lipici in njeni okolici, dan pa bomo zaključili s slovensko tradicionalno večerjo.

Romana Šarec Rojc, prof. slov.
mentorica projekta