Hitre povezave

Šola v naravi na Pohorju

Učenci 4. b in 4. c razreda so se med 10. in 12. junijem udeležili tridnevne šole v naravi. Prvič smo jo imeli na novi lokaciji, na Slivniškem Pohorju. Dom CŠOD Planinka je lepo urejen, sobe so prostorne z lastnimi sanitarijami.  Učenci so imeli v njih dovolj prostora in so se dobro počutili.
Dejavnosti so vodili delavci doma, učiteljice pa smo jih povsod spremljale in sodelovale. Vodile smo tudi prostočasne dejavnosti, učence nadzorovale pri pripravah na spanje in počakale, da so vsi zaspali.
Jutra so se začela z bujenjem ob 7.00 uri, polurno jutranjo rekreacijo in pestrim zajtrkom. Dan se je nadaljeval z delom v dveh skupinah, ki sta se pri dejavnostih izmenjavali. Učenci so na zanimiv način ponovili učno snov o orientaciji ter nato preizkusili znanje orientacije v okolici doma in na orientacijskem teku. V učilnici in bližnji okolici so prepoznavali drevesne vrste in druge rastline. V gorskem potočku so našli veliko drobnih živali, ki so jim povedale, kako čista je voda.
Precej časa je bilo na voljo za športne dejavnosti. Najbolj zanimivo je bilo plezanje po umetni plezalni steni. Pa tudi za igre z drugimi športnimi rekviziti je bilo okoli doma in na igrišču veliko prostora.
Na »nočnem » pohodu nismo potrebovali svetilk, ker je bilo dolgo svetlo. Smo se pa dobro prezračili, nasopihali in nadihali svežega zraka.
Zadnji večer so si učenci izdelali pesmarice in nekaj ljudskih pesmi lepo zapeli. Za nagrado so večer nadaljevali z glasbo po svojem izboru in plesom.
Vsi smo morali vestno upoštevati pravila vedenja, ki so veljala za gibanje v domu in pri obrokih. Hrana je bila okusna in nikoli ni nihče ostal lačen, saj je bilo vedno na voljo tudi sadje in pijača.
Čeprav so nas pred odhodom strašili s slabimi vremenskimi napovedmi, nam je bilo vreme kar naklonjeno. Le eno dejavnost smo opravili v dežju. Ugotovili smo, da se je tudi v palerinah in z dežniki prijetno gibati v naravi in jo opazovati.
Kljub nekaterim padcem, udarcem in praskam so vsi učenci zdravi varno prišli domov.

Učiteljice:  Marjanca Agrež, Vesna Beligoj, Mirka Planinc