Hitre povezave

Projekt EKO BERI

Glede na lanskoletne pozitivne izkušnje, šoli smo pridobili naziv Planetu Zemlja prijazna šola 2013-14, smo se na šoli odločili, da se tudi letos pridružimo projektu EKO BERI. Lansko šolsko leto sva se projekta s sodelavko Mirko Planinc lotili prvič in glede na pozitiven odziv učencev, letos navdušili še nekaj ostalih sodelavk. Tako smo v projekt vstopili kar trije prvi razredi. Projekt ne izvajamo samo na centralni šoli (1. a in 1. b razred), ampak tudi na naši podružnični šoli Hrušica (1. c razred).

Kako smo se projekta lotili v 1. a razredu?

V okviru pouka večkrat obiščemo knjižnico in prebiramo knjige z ekološko tematiko. Opažava, da učenci radi posegajo po knjigah, ki so vsebinsko ekološko obarvane in se o tem zelo radi pogovarjajo ter nanje poustvarjajo. Razvijajo tudi izjemen čut do narave.

V 1. a razredu sva se mentorici odločili, da izbiro knjige prepustiva učencem. Izmed vseh prebranih knjig so izbrali knjigo Tatjane Kokalj: Zelena jopica. Vsebina je učence spodbudila tudi k uporabi že obrabljenih oblačil.

Za začetek so učenci prinesli v šolo stare majice svojih starejših bratov/sester ali staršev, te smo poslikali in zdaj jih uporabljamo za zaščito oblačil pri pouku likovne vzgoje… To so naše likovne majice. Ko smo na šoli s humanitarnim krožkom pod vodstvom mentorice Lidije Ozimek zbirali na šoli oblačila za otroke iz socialno ogroženih družin, so se številne družine zelo pozitivno odzvale z darovanjem.

Iz tršega papirja smo izrezali vsak svojo jopico in jo oblečeni vsak v svojo likovno majico poslikali z najljubšim dogodkom iz knjige. Naslikali smo vsak podroben dogodek iz knjige. Tako so nastale čudovite »papirnate jopice«, ki smo jih zvezali v knjigo in izdelali svojo Zeleno jopico.

 

Zapisala: mentorica projekta Katja Kovačič Kokošar