Skoči na glavno vsebino

Projekti knjižnice

V knjižnici se marsikaj dogaja. Z različnimi dejavnostmi, poskušamo knjige in branje, učencem približati na različne načine. 

 

1. Bralna in eko-bralna značka za učence in odrasle

Bralna značka 2020/21 – Osnovna šola Odranci

Bralno značko, interesno dejavnost, katere osnovni cilj je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje, bomo tudi letos skrbno načrtovali in izpeljali. Vanjo so vključeni vsi učenci od 1. razreda devetletke do zaključka šolanja. Bralna značka poteka tudi za učitelje in starše. Vsem, ki jo opravijo, podelimo bralna priznanja.

Od 9. razredov se ob zaključku devetletnega branja s kvalitetno knjigo poslovimo.

 

2. Projekt Rastem s knjigo

Rastem s knjigo | JAK RS

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce (sedmošolce) motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. V okviru projekta »Rastem s knjigo  – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu« bodo učenci obiskali Knjižnico Jožeta Mazovca in v dar prejeli knjigo, ki jo podari JAK (Javna agencija za knjigo). Na obisk knjižnice se bodo pripravili pri urah KIZ v šolski knjižnici.

 

3. Zlata bralka/Zlati bralec

V okviru projekta želi Društvo Bralna značka obdariti najboljše bralce iz cele Slovenije in zamejstva, ki so vseh devet let brali za bralno značko. Knjižno darilo prejmejo ob koncu šolskega leta vsi “zlati bralci” (vsi učenci, ki so sodelovali pri bralni znački vsa leta osnovnega šolanja). Vanj so vključeni učenci 9. razreda devetletke – “zlati bralci”. www.bralnaznacka.si

 

4. Bralna torbica

Bralna torbica združuje otroke in starše na nekoliko drugačen način in jih hkrati povezuje s knjižnico. Skupaj z učenci knjižničarskega krožka pripravimo vsebino Bralne torbice za vsak oddelek od 1. do 3. razreda. Vanjo vključimo pravljice različnih slovenskih in svetovnih avtorjev. Z bralno torbico in dnevnikom vtisov se pridružujemo Nacionalnemu projektu Beremo skupaj.

 

5. Nacionalni mesec skupnega branja; Beremo skupaj

Gradiva in povezave - Nacionalni mesec skupnega branja 2021

Nacionalni mesec skupnega branja se je pričel leta 2018 na pobudo Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Mestne knjižnice Kranj, Društva slovenskih pisateljev, Slovenske sekcije IBBY, Združenja splošnih knjižnic, Mariborske knjižnice in Mestne knjižnice Ljubljana. Partner in sofinancer javne komunikacijske akcije je že od vsega začetka tudi Javna agencija za knjigo RS.

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS vsako leto NMSB podpre z javno medijsko in plakatno komunikacijsko akcijo Beremo skupaj, sofinancirano s strani JAK RS v okviru programskega razpisa na področju bralne kulture.

 

6. Podarimo si prijatelja – podarimo si knjigo

Projekt Podarimo si knjigo – podarimo si prijatelja je mednarodni projekt, ki je namenjen izseljenskim in zamejskim otrokom. Namen projekta je oskrbeti knjižnice Društev Slovencev v tujini, ki se trudijo ohranjati stik z matično državo, narodom in kulturo, s slovenskimi naslovi knjig.

Projekt bomo izpeljali, če se bo situacija z virusom Covid19 umirila.

 

7. Mednarodni mesec šolskih knjižnic – oktober

Mednarodni mesec šolskih knjižnic 2018 | NMSB 2018

Na pobudo Mednarodnega združenja šolskih knjižničarjev (IASL – International Association of School Librarianship; http://www.iasl-online.org/) in Sekcije za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije v sodelovanju z Društvom šolskih knjižničarjev Slovenije smo se na naši šoli tudi letos pridružili praznovanju in promociji šolskih knjižnic.

 

8. Nacionalna izmenjava knjižnih kazalk

Free Printable Bookmarks for Kids - WeAreTeachers

Učenci izdelajo knjižne kazalke, ki prikazujejo pomembnost šolske knjižnice. Ob registraciji nam nacionalni koordinator Sekcije za šolske knjižnice v ZBDS dodeli partnersko šolo s katero bo potekala izmenjava. Pri projektu sodelujejo učenci 4., 5. in 7 razreda.

 

9. Božične potičke

Božične potičke za vse

V mesecu decembru se izvede projekt  Božične potičke. Pri projektu sodelujejo učenci 1. razreda. Preberemo knjigo Božične potičke za vse avtorice Francesce Bosca. Po pogovoru se odpravimo v gospodinjsko učilnico in skupaj spečemo potičke po receptu iz knjige.

 

10. Knjižne uganke

Cartoon Girl Taking Notes stock vector. Illustration of plan - 56249489

So oblika bibliopedagoškega dela. Učenci uganko rešujejo s pomočjo knjig v knjižnici. Teme ugank so raznolike. Učenci se seznanjajo s pisatelji, pesniki, ilustratorji, spoznavajo različne knjižne zbirke, šege in navade ter tudi Slovenijo in njene lepote. Uganke se navezujejo tudi na praznike, aktualne dogodke ali pomembne obletnice.

Učencem uganke prinašajo veliko veselja, jim širijo literarno obzorja, predvsem pa jih navajajo na samostojno uporabo knjižnice.

Po zaključku obdobja, namenjenega za reševanje uganke, izžrebamo učenca, ki je uganko pravilno rešil.

 

11. Mavrično branje

Everyone is currently obsessed with these rainbow bookshelves

Je bralno spodbujevalna šolska akcija, kjer učence želim motivirati za branje različnih knjig, ki že dolgo samevajo na polici. Knjige izberem in predstavim glede na barvo platnice. Do sedaj smo brali knjige z  rumenimi, oranžnimi, roza, modrimi platnicami. za vse knjige se pripravi tudi kratek opis vsebine.

 

12. Mesečne tematske razstave knjig

Razstave so namenjene promociji in ozaveščanju uporabnikov o aktualnih dogodkih na področju literature (pesniki, pisatelji, ilustratorji).