Hitre povezave

Razstava likovnih del – Pavle Ščurk

Razstava likovnih del –  Pavle Ščurk

V prostorih naše šole že štirinajsto leto organiziramo razstave likovnih del priznanih likovnih ustvarjalcev. Razstave so tradicionalne, posvečene pa so največjemu slovenskemu kulturnemu prazniku in mesecu kulture.
S projekti in likovnimi deli želimo učencem, učiteljem, staršem in obiskovalcem približati likovno umetnost ter bogatiti njihov estetski odnos do umetnosti in kulture. Razstave hkrati učencem ponujajo dodaten vpogled v likovno umetnost, ob tem pa tudi spoznavajo možnosti ljubiteljskega izobraževanja na likovnem področju in splošno v kulturi.
OŠ Božidarja Jakca je s tradicionalno razstavno dejavnostjo postala galerija v malem, skoraj vsak razstavljavec po zaključku razstave šoli podari eno likovno delo, ki krasi stene stalne galerije na naši šoli.

Letošnjo razstavo za dan in mesec kulture je počastil likovni umetnik Pavle Ščurk iz Ljubljane s svojimi likovnimi deli v tehnikah: olje, akril in akvarel. Slike so naslikane z vehamentnimi potezami barv in barvnimi oddtenki  ki izžarjevajo barvno harmonijo in trenutke impresije.

Vsi motivi so trenutki doživljanja lepote in narave, ki nam jo avtor na svoj poseben realističen ali stilistično ponuja in podarja.

 Vsa likovna dela predstavljajo pravo edinstveno doživetje za vse naše učence, učitelje in vse druge obiskovalce.

 

Razstava je na ogled do konca marca 2018

.

                                                                          Pripravil likovno razstavo,

                                                                          Skender bajrović, prof.lik.umet.

          


 

Slikar Pavle Ščurk,

je bil rojen je leta 1947 v Ljubljani.

 

Izobraževal se je pri akademskih slikarjih Savu Sovretu in Dušanu Fišerju.

 

Je član sekcije KUD-a Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in član prijateljskega združenja slikarjev ART FEMIPS, s katerim se udeležuje ustvarjanja po vsej Evropi.

 

Umetnostni kritiki so o njegovih delih zapisali

 

Pavle Ščurk tako že dolgo ni več le eden od >>kreativnih iskalcev<<,ampak afirmiran slikar,s karakterjem in identiteto. Njegovo likovno ustvarjalnost občuduje ljubiteljska javnost in cenijo jo strokovni krogi,o čemer pričajo številne nagrade in priznanja.

                                                                       Anamarija Stibilj Šajn    

Pavle Ščurk še vedno dobesedno obseden z eksperimentiranjem,kljub prisvojenim slikarskim veščinam in ogromnem znanju svoje ustvarjalno hotenje in nujo ne osredotoča na izpovedno njemu najbolj lasten likovni imenovalec . Z nekaj več odločnosti bi se z lahkoto otresel konkurence,slikarjev,ki mu želijo biti podobni .In tudi vse inovacije bi bile lahko bolj njegove,če bi nadgrajeval le eno smer svoje pripovedi.

                                                                     Prof. dr. Mirko Juteršek

Sveža slikarska (spo) znanja,moč nadgrajevanja motiva z lastno poetiko doživljanja in skrbno raziskovanja izraznosti posameznih likovnih tehnik so prvine,s katerimi je Pavletu Ščurku uspelo stopiti na piedestal krajinske umetnosti. Tam igra vidno vlogo kot slikar koloristično razgibanih stvaritev, polnih mehkobe barvnih prelivanj in subtilnih barvnih dialogov. V njegovih delih pa nikoli ne manjka odločna,vehementna poteznost,v katero ujame izpovedno bistvo.

                                                                            Polona Škodič

Izhodišče njegovega ustvarjanja je realizem,konkretneje realistična krajina,ki jo beleži v vsej njeni motivni pojavnosti;od čiste krajine,do urbanih vedut,marin,vse do osebnih »krajin« - tihožitij. Svojo slikarsko suverenost dokazuje predvsem s tem,da svojo realistična izhodišča načrtno razgrajuje in tako posega v polje abstrakcije,ki pa še vedno nosi bistvene elemente identifikacije. V svojem bogatem opusu,v katerem se je preizkusil v vseh slikarskih tehnikah,je postal slogovno prepoznaven,kar nenazadnje dokazujejo tudi številna priznanja in nagrade,ki jih je prejel na svoji prehojeni slikarski poti.

                                                                                Matija Plevnik

S svojimi močnimi in hitrimi potezami ter energičnimi,a čutnim koloritom,je ustvaril lasten in javnosti prepoznaven slog. Poigrava se tako s svetlobo in barvami,kot tudi z njihovimi nanosi. Ponekod so ti nanosi debeli,otipljivi,drugje zračni,mehki in tudi z motivi venomer vzpostavlja ravnotežje med dinamiko in umirjenostjo. Svojo videnja in občutke kot izredno dovzeten opazovalec premišljeno prenaša na platno. Kljub temu,da je mojster akvarelne,akrilne in oljne tehnike,se na tej točki ne ustavi . Željo po še več teši z eksperimentiranjem,tako pri tehnikah kot tudi pri interpretaciji motivov. Vse bolj raziskuje  abstraktno in razmišlja  o njem.

                                                                                  Ana Papež

 

 

                                                    RAZSTAVE IN NAGDRADE                      

Imel sem 64 samostojnih razstav,nekaj najpomembnejših:

Herman Pečarič PIRAN

Galerija Krka LJUBLJANA

Velika galerija Srečka Kosovela SEŽANA

Galerija Loterija LJUBLJANA

Galerija Kašča MEŽICA

Mestna galerija DRAVOGRAD

Mestna galerija ŠOŠTANJ

Več kot 230 skupinskih razstav in 15 razstav v TUJINI.

 

ZA SVOJE DELO JE PREJEL ŠTEVILNE NAGRADE IN POHVALE

VEČJE NAGRADE:

 Ex -tempore  Piran: 1. mesto v akvarelu,

  1. mesto v  štafelajnem slikanju,4. velike in 3. odkupne nagrade

Ex-tempore   Ljubljana: 1. nagrada

Ex-tempore   Izola: 1. nagrada

Ex-tempore   Žetale: 1. nagrada

Ex-tempore   Ptuj: 3. nagrada

Ex-tempore   Duplje: 1. nagrada

Ex-tempore   Sora: 1. nagrada

Sodeloval tudi na Konjiških prijateljevanjih (kolonija).